Esernyős nénikéktől tart a Fidesz

Orbán Viktor, tömegrendezvény, Fidesz naggyűlés, Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Az érdeklődés hiányától tartva döntött úgy a Fidesz elnöksége, hogy most nem, csak március 15-ére szervez tüntetést a kormány mellett. Szó volt arról, hogy a 12 ezres Budapest Sportarénába szervezik Orbán Viktor évértékelőjét, de végül erről is lemondtak. A háttérből azért segítik tömegrendezvénnyé duzzasztani a Demokrata és a Magyar Hírlap január 21-ei békemenetét. Az elnökség szerint a kormány profitált a támadások miatti mártírszerepből.
Vágólapra másolva!

A kormány melletti kiállást demonstrálandó a 12 500 embert befogadni képes Papp László Budapest Sportarénába akarta szervezni az [origo] információi szerint a miniszterelnök februári évértékelő beszédét a Fidesz néhány elnökségi tagja. A korábbi helyszín, a hatszáz fős Millenáris Teátrum helyett azért javasolták áthelyezni az eseményt, hogy a Fidesz a nagyszámú résztvevővel demonstrálhassa, a szimpatizánsok a január 2-ai ellenzéki tömegtüntetés, illetve a külföldi sajtó és a nemzetközi szervezetek bírálatai ellenére sem pártoltak el tőle.

A Népszabadság a múlt héten írt arról, hogy a Fidesz elnöksége javasolja, Orbán Viktor miniszterelnök országértékelése egyben Magyarország szuverenitása melletti "erődemonstráció" legyen. Úgy tudjuk, az ötletet végül elvetette az elnökség, elsősorban azért, mert úgy ítélte meg, a Budapest Sportaréna 12 ezer nézője nagyságrendjét tekintve nem különbözik markánsan a Millenáris 600 illusztris vendégétől, így nem jelezné kellőképpen, milyen széles tömegek is állnak a kormány mellett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán Viktor az évértékelőn. Mégsem költöztetik a rendezvényt

Magát az ötletet, hogy a Fidesz mutassa meg, nem csak az ellenzék, illetve a kormánnyal elégedetlen civilek tudnak tízezreket kivinni az utcára, a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János vetette fel, legfőbb ellenzője pedig éppen a miniszterelnök volt. Orbán Viktoron kívül a múlt pénteki elnökségi ülés több résztvevője sem támogatta, hogy a párt télen tömegrendezvényt tartson, mert attól tartottak, fennáll a veszélye annak, hogy a hideg miatt kevesebben mennek el. Így politikai haszon helyett kínossá válna a pártnak az egész.

Kedden egyébként a hir24.hu tudósítása szerint az egy héttel korábbi több tízezres kormányellenes tüntetés helyszínén civil kezdeményezésre néhány tucat nyugdíjas demonstrált "A nemzet a kormány mellett" feliratú transzparensekkel.

Hasonló dilemma vetődött fel tavaly a Fidesz október 23-ai rendezvényével kapcsolatban is. Akkor azért tartottak az érdektelenségtől, mert az épp összehívott brüsszeli uniós csúcstalálkozó miatt Orbán Viktor nem tudott részt venni és beszédet mondani az eseményen. Erről szóló korábbi cikkünket elolvashatja itt .

A Fidesz elnökségének tagjai végül abban állapodtak meg, hogy az ellenzéki időkben hagyományosan megtartott március 15-ei megemlékezés legyen az a tömegdemonstráció, amellyel a kormány és az ország szuverenitása melletti kiállásukat bizonyíthatják a jobboldali szimpatizánsok. Már csak azért is, mert az ünnep ideológiája is passzol a rendezvény apropójához. Azt, hogy a szimpátiatüntetés március 15-én lesz, a hvg.hu-nak csütörtökön Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is megerősítette.

A Fidesz legutóbbi elnökségi ülésén információink szerint felvetették, hogy a pártvezetéstől függetlenül szerveződő megmozdulásokat kellene támogatni, és a négy nappal az elnökségi ülés után bejelentett, a Demokrata és a Magyar Hírlap tulajdonosai és főszerkesztői által Békemenet Magyarországért címmel szervezett január 21-i szimpátiatüntetést vagy a Fidesz mellett rendszeresen kiálló Fricz Tamás vezette Civil Összefogás Fórum valamelyik későbbi rendezvényét kellene gigantikus erődemonstrációvá duzzasztania a pártnak. (A készülődő megmozdulásokról szóló cikkünket itt olvashatja.) Végül úgy döntöttek, a Fidesz nem áll egyik civil kezdeményezésű megmozdulás élére sem. Ezeknél is tart az elnökségi tagok többsége attól, hogy a hideg miatt csak kevesen vesznek részt rajtuk, ahogyan arról az [origo]-nak az egyik Fidesz-vezető fogalmazott - "félő, hogy az utcát elborító tömeg helyett néhány ezer nénike rázza majd az esernyőjét".

Értesüléseink szerint a háttérből, nem hivatalosan a Fidesz mégis segít majd felhizlalni ezeket a rendezvényeket is. Az elnökség ülés részleteit ismerő egyik forrásunk azt mondta, a helyi pártszervezeteknek kell mozgósítani a párttagokat és szimpatizánsokat, és ha szükséges, az utazás megszervezésével és buszokkal is megkönnyítik a dolgukat.

Ezt támasztja alá az a csütörtökön a hvg.hu birtokába jutott levél is, amelyben a Fidesz pécsi szervezetének elnöksége mozgósít a Bayer Zsolt és Bencsik András nevével fémjelzett Békemenetre a tagságnak írt levélben. "A félreértések elkerülése végett szeretnénk leszögezni, hogy csak a Kormány melletti békés megmozdulásra szól a meghívónk, nem más szervezetek által időközben esetleg meghirdetett tüntetésre, így annak végeztével a buszok indulnak is haza Pécsre!" - írta a levélben a pécsi szervezet vezetése. A hvg.hu szerint a Fideszben nem sokkal ezelőtt még tagadták, hogy bármilyen módon beszállnának a demonstráció szervezésébe.

Az elnökségi ülésen az [origo] információi szerint a Fidesz vezérkara a nemzetközi bírálatok pozitív hozadékaként értékelte, hogy a hazai és külföldi össztűz hatására a párt támogatói bázisában felébredt a "védelmi ösztön", és a szimpatizánsok annak ellenére is egyre aktívabban állnak ki a "mártírszerepbe került kormány" mellett, hogy néhány hete még a csalódottság és elégedetlenség volt a jellemző az elnökséghez eljutó visszajelzésekre.