Fél év után kinevezte a volt ombudsman fiát Orbán

Vágólapra másolva!
Majtényi György még áprilisban jelentkezett az egri Eszterházy Károly Főiskola főiskolai tanári pályázatára. A kinevezési jogkört formálisan birtokló miniszterelnök fél év után hétfőn írta alá a társadalomtörténész kinevezési okmányait.
Vágólapra másolva!

A hétfőn megjelent Magyar Közlöny szerint január 15-ei hatállyal főiskolai tanárrá nevezte ki dr. Majtényi Györgyöt a miniszterelnök. Az Index a múlt héten írta meg, hogy a kormányt sokat bíráló Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos fia még áprilisban pályázta meg az egri Eszterházy Károly Főiskola főiskolai tanári posztját, de a kormányfő mostanáig nem írta alá a kinevezést.

A főiskola szakmai és tudományos testületeinek előterjesztései alapján a szenátus egyhangúlag Majtényi pályázatát támogatta, amelyet továbbítottak is az oktatásért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztériumba.

Az elutasításnak formális oka nem volt. Az Index úgy tudja, a miniszterelnök döntésének hátterében az állhatott, hogy a Kádár-korral foglalkozó történész apja Majtényi László alkotmányjogász, volt adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, az Orbán-kormány jogalkotási tevékenységének egyik ismert kritikusa.

Az Index megpróbált utánajárni, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban vagy a Miniszterelnökségen akadt-e el a kinevezés, és milyen okok miatt. A cikk megjelenése után Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő levélben közölte, hogy "vannak a tavalyi évről áthúzódó kinevezések, melyek hamarosan meg fognak történni."