Az USA-ban pénzt, nálunk mankót felejtenek a reptéren

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok repülőterein évente nagyjából 100 millió forint értékben felejtenek az utasok pénzérméket, legtöbbször azért, mert az ellenőrzés után sietnek a beszállással. A Liszt Ferenc repülőtéren az ellenőrző sor kialakítása miatt ilyen nem fordulhat elő, de mint a reptér szóvivője az [origo]-nak elmondta, hagytak már el babakocsit és mankót is.
Vágólapra másolva!

A légiutasok évente nagyjából 400 ezer dollárnyi fémpénzt felejtenek az Egyesült Államok reptereinek ellenőrző pontjainál - írja az USA Today online kiadása. A tavaly elhagyott pénzek értéke több mint 409 ezer dollár volt, ebből 376 ezret a fémdollárok, centek, pennyk tettek ki, de voltak köztük külföldi pénzérmék is. Az utasok többsége azért felejtkezik el az ellenőrzéskor a zsebéből kivett pénzről, mert sietnek a beszállással, vagy pusztán azt gondolják: a külföldi országban, ahová tartanak, úgysem tudnak majd az érmékkel fizetni - idézi a lap a Légiutasok Egyesületének elnökét.

A Budapest Airport szóvivője az [origo]-nak azt mondta, a ferihegyi repülőtér utasbiztonsági ellenőrzése során semmi nem maradhat a tálcában, mert három éve egy olyan rendszert használnak, amelyekben egy alakfelismerő számítógéppel összekötött videokamera figyeli a tálcát, és csak akkor engedi tovább a szalagra, ha semmi sem marad benne. "Nálunk aprópénzt nem hagynak az utasok" - fogalmazott Hardy Mihály. A nem az utasbiztonsági ellenőrzés során elhagyott tárgyak slágerlistáját a mobiltelefon és a laptop vezeti: ezek döntő többségét később keresik az utasok, és ha igazolni tudják például PIN kóddal vagy jelszóval, hogy övék a berendezés, vihetik. Ha senki sem jelentkezik értük, harminc nap után a reptér átadja a vámosoknak - mondta a szóvivő.

Hardy Mihály az egyik legérdekesebb esetként azt tartja számon, amikor egy utas egy pár mankót felejtett az ellenőrző pontnál. De hagytak már el babakocsit, tárcát, ékszert, kulcsot. "Ezeknek a tárgyaknak a jó részét a sor végén, ott hagyják el, ahol már részben összeszedték a személyes holmijaikat, és továbbindulnak" - mondta az [origo] kérdésére a szóvivő.