Keménykedők és óvatoskodók harcolnak az LMP-ért

Barátkozik a FIDESZ, Schiffer András és Rogán Antal, parlament, plenáris ülés
Vágólapra másolva!
Elvesztette az irányt az LMP - az [origo] által megkérdezett képviselők szerint ez okozza a feszültségeket, amelyek miatt a párt több meghatározó figurája háttérbe vonult. A párt küszködik azzal, hogyan viszonyuljon az MSZP-hez, de megosztott abban is, hogy mennyire keménykedhet a kormánnyal. Bár szombaton Schiffer András frakcióvezető is lemondott, posztja a bizonytalanság miatt nem túl kapós.
Vágólapra másolva!

Kibeszélőshow-nak nevezte az [origo]-nak az LMP egyik képviselője a párt délelőtt tíz órakor kezdődött frakcióülését, amely több mint három órán át tartott. Szerinte érdemi döntés helyett a képviselők inkább arról beszélgettek, "hogyan jutottunk ide, kinek mi a szívfájdalma". A frakcióülés szünetében az újságíróknak Mile Lajos frakcióvezető-helyettes annyit mondott: hétfőn nem választanak új frakcióvezetőt a képviselők. Az LMP választmánya a képviselőkkel közösen délután ülésezik, de valószínűleg itt sem lesz döntés Schiffer utódjáról.

Schiffer András szombaton jelentette be, hogy távozik a parlamenti frakció éléről, és ezzel megszűnik a választmányi tagsága is. A politikus a sajtónak megerősítette a távozása tényét, de annak okáról nem beszélt. A hvg.hu információi szerint a szombati ülésen Schiffer azzal indokolta a távozását, hogy a parlamenti képviselőcsoportban nincs meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága, emellett szeretné elejét venni, hogy az utóbbi hetekben a személyét ért támadások ártsanak a pártjának.

"Karácsony Gergő hívta össze a frakcióülést, de ez nem jelenti azt, hogy elvállalja a frakcióvezetést. Még az is lehet, hogy Schiffer András marad" - mondta az LMP egyik képviselője az [origo]-nak a hétfői frakcióülés előtt. Szerinte a feszültségek ellenére a képviselőket váratlanul érte Schiffer András szombati lemondása a pártban betöltött összes tisztségéről, és "Schiffer András posztjára senki nem vágyik". Szerinte Kaufer Virág lemondása a parlamenti mandátumáról, illetve Scheiring Gábor háttérbe vonulása is okozott feszültséget az utóbbi napokban.

Nem vállalja senki

Az [origo] LMP-s forrásból úgy tudja, hogy jelenleg azért nem túl népszerű a frakcióvezetői poszt, "mert nem világos, merre tart a párt". A több képviselő által esélyesnek gondolt, a frakcióülést is összehívó Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes pedig "valószínűleg nem veszi át a frakcióvezetést, amíg nem dönt világosan a stratégiáról a párt" - fogalmazott egy képviselő. Erről nem tudtuk megkérdezni Karácsonyt, aki szintén részt vett a zárt frakcióülésen.

LMP-s forrásból úgy tudjuk, hogy Karácsony panaszkodott korábban képviselőtársainak a világos stratégia hiányára. Például, amikor novemberben elindult a II. kerületi időközi választáson. Karácsony a szavazás előtt kijelentette, hogy ha a második fordulóban kevesebb szavazatot kap, mint az MSZP által támogatott Lévai Katalin, hajlandó visszalépni az ellenzéki győzelem érdekében.

Az LMP országos politikai tanácsa viszont az első forduló előtt határozatot fogadott el arról, hogy a Lehet Más a Politika önálló pártként, más szervezettel kötött szövetség nélkül méreti meg magát az elkövetkező választásokon. Ez megkötötte Karácsony kezét, aki így mégsem lépett vissza az első forduló után, habár majdnem tíz százalékkal kevesebbet kapott Lévai Katalinnál. A szavazást a Fidesz jelöltje, Láng Zsolt nyerte 58,45 százalékkal, vagyis Karácsony szavazóinak voksaival sem győzött volna az MSZP.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
LMP-s képviselők a kormány ellen tüntetnek

"Szó sincs pártszakadásról"

Schiffer András a nyilatkozataiban folyamatosan az LMP önálló indulása mellett érvel, és csak azt tartja elfogadhatónak, hogy az LMP választások után működjön együtt más pártokkal. LMP-s forrásaink szerint a frakciótagok között van több olyan képviselő, aki nem utasítja el ennyire az MSZP-vel és a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalícióval való együttműködést, de nem ez a kérdés okozza a legnagyobb ellentétet.

Az egyik képviselő szerint arról több vita van, hogyan lépjen fel a párt az egyes kérdésekben. "Többen sokkal erőteljesebben megmutatták volna az LMP-s álláspontot, de András ódzkodott ettől" - mondta egy Schifferrel kritikus képviselő. Szerinte például erőteljesebb kellett volna fellépnie az LMP-nek, amikor kiderült, hogy a fideszes EP-képviselő, Szájer József felesége, Handó Tünde lesz a bírói hivatal vezetője, vagy amikor az Alkotmánybíróság nem döntött év végén a magánnyugdíjpénztárak ügyében. "Az AB épülete elé kellett volna vonulni, és ha nem is láncoljuk oda magukat, de valahogyan jelezni kellett volna, hogy ez tűrhetetlen" - mondta a képviselő, aki szerint Schiffer nem ellenezte, de nem is támogatta az ilyen fellépéseket.

Amikor december 23-án az LMP-s képviselők a Parlament bejáratához láncolták magukat, hogy megakadályozzák a képviselők bejutását, Schiffer távol maradt a rendezvényről. A frakcióvezető Mile Lajossal az épületben volt, és csak akkor jött ki a bejárathoz, amikor a rendőrök előállították és a Gyorskocsi utcába vitték a képviselőtársait. Úgy tudjuk, Kaufer Virág lemondásához az is hozzájárult, hogy a képviselő több utcai akciót támogatott volna. Amikor Kaufer lemondott a parlamenti mandátumáról, a többi között azzal indokolta döntését, hogy úgy érzi, "hasznosabb tud lenni az Országgyűlés falain kívül".

A képviselő szerint az LMP-nek hosszabb távon el kell döntenie, milyen ellenzéki párt szeretne lenni, és milyen célokért küzdenek a párttagok. A frakcióülés előtt egy másik képviselő úgy fogalmazott: "szó sincs pártszakadásról, meg szétesésről, de el kell dönteni végre, hogyan akarjuk leváltani az Orbán-kormányt, és ahhoz mindenkinek tartania kell magát".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Karácsony Gergelyt viszik a rendőrök a Kossuth térről

Kivel lehet összefogni?

A Lehet Más a Politika 2009-ben alakult, alapítónyilatkozata szerint a tagjai készek megnyitni a gondolkodásukat "olyan belátások előtt, amelyeket hagyományosan baloldaliak, liberálisok és konzervatívok képviselnek". A pártnak eleinte az MSZP-vel több konfliktusa volt, mint a Fidesszel. A 2010-es választások kampányában a szocialista párt a második forduló előtt három választókerületben visszaléptette jelöltjeit, és választási együttműködést ajánlott az LMP-nek. Az MSZP közölte azt is, ha az LMP nem működik velük együtt, a párt felelőssége lesz, ha a Fidesz kétharmadot szerez. Az LMP visszautasította az együttműködést.

Az Orbán-kormány alatt az LMP-s képviselők már a Fideszt kritizálták, és az Orbán-kormány leváltásáról beszéltek, de Schiffer András a frakcióvezető elutasította az összefogást az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel. Schiffer néhány napja már azt mondta: elképzelhető az együttműködés a szocialistákkal és a Demokratikus Koalícióval, de csak a választások után. "Mindenkivel hajlandóak vagyunk tárgyalni, akiknek a szavazataira szükség van az alkotmányos döntésekhez. Ebben mindenki benne van" - mondta Schiffer az ATV-nek január elején.