Kormányközeli üzletember testvére ad tanácsokat a fejlesztési miniszternek

Vágólapra másolva!
A szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező üzletember, Nyerges Zsolt korábban állatorvosként dolgozó testvére, Nyerges Attila politikai főtanácsadó lett az új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné mellett - értesült az [origo] a kinevezést ismerő forrásokból. Az előző miniszternek, Fellegi Tamásnak kormányzati források szerint korábban több konfliktusa is támadt azzal a gazdasági körrel, amelynek Nyerges Zsolt is tagja.
Vágólapra másolva!

Nyerges Attiláról eddig nem sokat lehetett hallani a magyar politikai életben, mostantól azonban az egyik legfontosabb és gazdaságilag legnagyobb befolyású minisztériumban dolgozik politikai főtanácsadóként. A december végén kinevezett új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné kabinetjében tölti be a posztot az állatorvosi végzettségű Nyerges, aki eddig legfeljebb családi kötődése révén került be a hírekbe. A tanácsadó ugyanis annak a Nyerges Zsoltnak a testvére, aki a számos állami megbízást elnyert és több személyi szálon is a jelenlegi kormányhoz kötődő Közgép Zrt. elnöke.

Nyerges Zsolt soha nem nyilatkozik üzleti ügyeiről a sajtónak, de ismerői szerint kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, és üzleti viszonyban áll a Fidesz legfontosabb gazdasági háttérembereként számon tartott Simicska Lajossal. Volt egy közös cégük Svájcban, illetve jelenleg is közös érdekeltségükbe tartozik a magyar közterületi reklámpiac egyik legnagyobb szereplője, a Publimont nevű plakátcég.

Háttérpozícióban Nyerges

Már Németh Lászlóné kinevezésekor terjedtek olyan információk, amelyek szerint Nyerges Attila az új miniszter stábjában fog dolgozni. Nyerges kinevezésének pontos idejéről nincs információnk, de amikor január első hetében érdeklődtünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál esetleges tisztségéről, akkor a minisztérium sajtóosztálya még azt közölte, hogy Nyerges Attila nem tölt be semmilyen pozíciót, és szerződéses viszonyban sem áll a tárcával. A múlt héten ugyanakkor kormányzati forrásból úgy értesültünk, hogy Nyerges Attila politikai főtanácsadói pozícióban kerül Németh Lászlóné mellé, és már irodája is van az NFM-ben. Hétfőn reggel a recepción keresztül kapcsolták is Nyergest, aki azonban az [origo] munkatársával azt közölte, hogy nem ér rá, és csak később tud válaszolni a kérdéseinkre. Hétfőn reggel újra megkerestük az NFM sajtóosztályát is a kinevezés miatt, de egyelőre nem érkezett válasz a kérdésünkre.

A politikai főtanácsadói pozíció háttérmunkát jelent, ennek a tisztségnek a betöltői rendszerint nem szerepelnek a nyilvánosság előtt. A pályafutásáról hozzáférhető információkból nem derül ki, hogy Nyerges Attila végzett-e korábban politikai jellegű tevékenységet, és ha igen, akkor az mit takart. Az interneten róla fellelhető kevés adat között szerepel, hogy ő a Szolnoki Állatotthon vezetője, bár az intézményt üzemeltető kuratórium elnöke, Bozsó Pál az [origo] kérdésére azt mondta, hogy tavaly év végén egyéb elfoglaltságai miatt lemondott erről a pozícióról. Bozsó kérdésünkre hozzátette, hogy az állatotthon vezetése nem teljes munkaidős elfoglaltság volt, és tudomása szerint Nyerges Attila mellette állatorvosként dolgozott.

Nyerges az Opten cégadatbázis szerint gazdaságilag sem volt túl aktív: amellett, hogy évek óta részesedése van az évente néhány tízmillió forintot termelő, a Nyerges család több tagjának tulajdonában álló Med-Flex Kft.-ben, a 2010-es kormányváltás után bekerült két állami tulajdonú cég - a Zalaerdő Erdészeti Zrt. és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. - felügyelőbizottságába. Mindkét cég a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában áll, ahol miniszteri kinevezése előtt vezérigazgató-helyettesként dolgozott Németh Lászlóné.

Konfliktusok a gazdasági körrel

A kinevezésre azért volt szükség, mert az NFM-et a kormány megalakulása óta vezető Fellegi Tamás miniszter december elején bejelentette lemondását. Fellegi azzal indokolta a döntését, hogy nem tudja ellátni egyszerre a minisztériummal járó feladatokat és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások levezénylését, amelyre november végén kapott megbízást a miniszterelnöktől. A Fellegi tevékenységét és a fejlesztési minisztérium működését közelről ismerő, névtelenséget kérő források ugyanakkor az [origo]-nak már hónapokkal korábban beszéltek arról, hogy a miniszternek több konfliktusa is támadt azzal a több nagy állami vállalattal is kapcsolatban álló gazdasági érdekcsoporttal, amelynek meghatározó figurája Simicska Lajos és Nyerges Zsolt. (Ennek az üzleti körnek a mozgásaival foglalkozott egy olyan elemző cég is, amely épp az NFM felkérésére készített beszámolókat - derült ki az Index múlt heti cikkéből.) A források szerint ezek a feszültségek vezettek végül Fellegi távozásához, bár a lemondás idején megjelentek olyan magyarázatok is, amelyek szerint a miniszterelnök volt elégedetlen a több nagy ügyben is lassan haladó minisztériummal.

A miniszterelnök szóvivője a karácsony előtti napokban jelentette be, hogy a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozó Németh Lászlóné a jelölt a miniszteri posztra. A döntés meglepetést keltett, a jelöltnek ugyanis nem volt semmilyen politikai vagy közéleti múltja, és parlamenti bizottsági meghallgatásán az is kiderült, hogy nincs egyetemi vagy főiskolai diplomája. A miniszteri esküt még az év vége előtt letette a parlamentben, így már tavaly el is foglalhatta az egyik legnagyobb minisztériumnak számító, az idén több mint 570 milliárd forint felett rendelkező és az összes nagy állami céget felügyelő NFM vezetői posztját. Németh Lászlóné az NFM egyik, névtelenséget kérő dolgozója szerint az első hetekben nem hozott magával új embereket, és kabinetfőnökének is egy olyan embert nevezett ki megbízotti státuszban, aki már előtte is a minisztériumban dolgozott. Nyerges Attila megjelenése így azt jelzi, hogy ebben változás történt, és megkezdődött az új miniszteri stáb kialakítása.