Vágólapra másolva!
Takarmányként, sertések hizlalására is hasznosítják a nyáron még génmódosított terménynek (GMO) minősített kukoricát Magyarországon - tudta meg a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tavaly nyáron génmódosítottnak minősített, csaknem ötezer hektárnyi kukoricának többségét megsemmisítették még a betakarítás előtt, de a termés mintegy 5 százalékban beérett.

A Világgazdaság birtokába került, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága által kiállított engedély szerint a szervezet hozzájárulását adta a betakarított, érett kukorica hasznosítására, vagy, ahogy a levél fogalmaz, megsemmisítésére. Az engedély szerint a betakarított kukoricamagot hőerőművekben lehet elégetni, vagy 92 százalékos propionsavas kezelés után állati takarmányként hasznosítható.

Az MGSZH a Világgazdaságnak azt mondta, hogy néhány esetben engedélyt adtak a takarmánycélú felhasználásra. Ezen tételekből a hivatal mintát vett, és megvizsgálta a tételek csírázóképességét. Megállapították, hogy ezt elveszítették a magok, így a "génsodródás veszélye a továbbiakban nem állt fenn". Egy név nélkül nyilatkozó kutatóra hivatkozva a lap azt írja, hogy ettől még a kukorica génmódosított marad, a módosítás során beépített gén és az arról átíródó fehérje továbbra is kimutatható benne, de az igaz, hogy már nem tud kicsírázni a mag.

A Világgazdaság a cikkben felidézi, hogy a kormányzat nyáron még egyértelműen az azonnali, beérés előtti megsemmisítés mellett foglalt állást; egy júliusi kormányrendelet pedig akár 2 milliárd forintos bírságot is kilátásba helyezett azoknak a gazdáknak, akik nem semmisítik meg a termésüket. Ennek ellenére azok, akik nyáron nem vágták ki időben a kukoricát, végül betakaríthatták azt, és takarmányként hasznosíthatták vagy értékesíthették - írja hétfői számában a Világgazdaság.