Navracsics: Brüsszelnek látnia kell a kormány praktikus szempontjait is

Vágólapra másolva!
A kormány kész tárgyalni arról, hogy a jegybanktörvényből vegyék ki a miniszterelnök által kinevezett alelnökről szóló részt, ha az Európai Bizottság ezt kéri - mondta Navracsics Tibor  az m1 Ma Reggel című műsorában. A miniszterelnök-helyettes hétfőn beszélt Viviane Redinggel arról a három témáról, amelyet érint a várhatóan kedden induló uniós eljárás.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint várhatóan három esetben kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság kedden: a jegybank ügyében, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében.

A közigazgatási és igazságügyi miniszteri tisztet is ellátó Navracsics Tibor az m1 Ma Reggel című műsorában azt mondta, hogy hétfőn beszélt telefonon az eljárás által érintett három témáról Viviane Redinggel, a jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság EU-biztosával.

Navracsics Tibor az eljárás menetéről azt mondta, most szakmai vita kezdődhet, amely vagy jogszabály-változáshoz vezet, vagy - ha az Európai Bizottság és a kormány nem tudnak dűlőre jutni egymással - az Európai Bírósághoz kerülnek az ügyek. A miniszterelnök-helyettes szerint a jegybanktörvény és az adatvédelem ügyében közel állnak ahhoz, hogy megoldást találjanak, ugyanakkor az igazságszolgáltatást érintő kérdésben "érdemi szakmai vita van".

Arra a felvetésre, hogy a bizottság kifogásolja, hogy az átszervezés miatt nem tudja kitölteni mandátumát az adatvédelmi ombudsman, Navracsics Tibor azt mondta: egy új intézmény jött létre, és az eddigi adatvédelmi ombudsman több fórumon többször kijelentette, hogy az új struktúrában nem vállalna vezető szerepet. Ezt úgy értelmezték, hogy nem kíván részt venni a jövőbeni munkában - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Ha a bizottság azt kéri, hogy a jegybanktörvényből vegyék ki a miniszterelnök által kinevezett alelnökről szóló részt, akkor tárgyalni fognak erről is. A kormány "abszolút nyitott" ebben az ügyben is, de a bizottságnak is látnia kell, hogy nekünk is vannak praktikus szempontjaink - fogalmazott Navracsics Tibor. Szerinte legitim érv, hogy a kormányzati politikának is legyen beleszólása a jegybank működésébe, továbbá a miniszterelnök által kinevezett alelnök mellett az MNB-nek van még két alelnöke és elnöke is.

Az Európai Bizottság egy múlt héten kiadott közleménye szerint arra készül, hogy alapos jogi elemzés alapján dönt a nemrég megszületett magyar jogszabályokról, mivel felvetődött, hogy nincsenek összhangban az uniós joggal. A BruxInfo értesülései szerint formálisan csak kedden döntenek a procedúráról a biztosok, de a kifogásolt jogszabályok - a jegybanktörvény, a bírák kötelező nyugdíjazása 62 éves korukban és az adatvédelmi ombudsmani tisztség átalakítása - vizsgálata már hétfőn lezárult.