Megtalálták az olasz luxushajó balesetében eltűnt magyar férfi holttestét

Vágólapra másolva!
A férfi holttestét több más áldozattal együtt, a hajótestben találták meg. A balesetben eltűnt másik magyar áldozatot, egy nőt továbbra is keresnek. A kapitány elismerte, hogy merész manőverrel túl közel került Giglio szigetének sziklás partjaihoz, és azt is, hogy nem időben értesítette a parti hatóságokat.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a pénteki olaszországi hajóbalesetben eltűnt magyar férfi holttestét - közölte Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán.

Tóth József az MTI érdeklődésére elmondta, a férfi holttestét több más áldozatéval együtt a hajótestben találták meg, és a hatóságok által Grosseto városában felállított válságközpontban azonosította a férfi helyszínen tartózkodó édesanyja.

A holttest boncolását később végzik el, hogy megállapítsák a férfi halálának körülményeit, az után pedig hazaszállíthatják a holttestét. A balesetben eltűnt másik magyar áldozatot, egy nőt továbbra is keresnek.

Megelőzhető lett volna a hajótragédia

Nyilvánosságra hozták a kapitány kihallgatásának jegyzőkönyvét, amely megerősítette, hogy a jelenleg házi őrizetben levő kapitány a vészjelzés leadásával és az utasok mentésével is késlekedett.

Schettino elismerte, hogy merész manőverrel túl közel került Giglio szigetének sziklás partjaihoz. Azt is elismerte, hogy nem időben értesítette a parti hatóságokat, majd amikor ezt végül megtette, kezdetben áramszünetről beszélt, nem említve a hajón keletkezett léket.

A hajó 22 óra körül futott zátonyra, a vészjelzést Schettino 30-40 perccel később adta le, a hajó elhagyását pedig 22.58 órakor rendelte el. Az olasz pénzügyőrségnek a helyszínre sietett hajóiról készített felvételek szerint a Costa Concordia dőlésszöge 22.58 perckor még 30 fokos volt és a mentőcsónakok mind a helyükön voltak. Mindenkit ki lehetett volna időben menteni - írta a felvételeket közlő La Repubblica című újság a honlapján.

Kihallgatása alatt Schettino azt hangoztatta, hogy nem szándékosan hagyta el a hajót. Állítása szerint beleesett a tengerbe, majd egy mentőcsónakkal jutott partra. "Innen nézte a hajó süllyedését" - olvasható a jegyzőkönyvben. Schettino hozzátette, lehetetlenség volt a számára visszamenni az akkorra már teljesen oldalára dőlt hajó fedélzetére, ahogyan erre a kikötői kapitányság rádión utasította.

A toszkán tengeren egyre viharosabb időjárás megszakította a Costa Concordián az eltűntek keresését. Az üzemanyag eltávolítása nem akadt meg, az ezt végző holland műszaki csapat vezetője az olasz sajtónak elmondta, hogy minden tartály megközelíthető, kivéve a parancsnoki fedélzet alattit.