Nem akar árnyékkormányt alakítani Bajnai Gordon

Vágólapra másolva!
"Egy néptribun vagy egy ravasz pártpolitikus" is alkalmas ellenzéki kormányfőjelöltnek - mondta kedd este egy budapesti előadásán Bajnai Gordon, aki hozzátette, hogy neki nincsenek ilyen tervei. A volt miniszterelnök kijelentette, nem akar árnyékkormányt alakítani, de segítené terveivel a következő kormányt. Bajnai Gordon arról, hogy az EU kedden három eljárást indított Magyarország ellen, azt mondta, "mintha kívülről akarnák felhívni az érdekeinkre a figyelmet".
Vágólapra másolva!

"Nehéz megmondani, ki lesz alkalmas, hogy leváltsa a jelenlegi kormányfőt: lehet, hogy egy néptribun tudja egyesíteni a baloldalt, lehet, hogy egy ravasz pártpolitikus békíti majd össze az ellenzéki pártokat" - mondta Bajnai Gordon volt kormányfő a Polvax közgazdasági klub kedd esti rendezvényén. Saját szerepvállalásáról pedig azt mondta: "nehéz eldönteni, visszamegy-e az ember a politika világba, de ez a szakasz nálam lezárult, nincs ambícióm arra, hogy politikai mozgalmat vezessek, vagy miniszterelnökségre törjek".

Legalább kétszázan hallgatták Bajnai Gordont kedd este egy józsefvárosi klub termében, amely már hét óra előtt teljesen megtelt. A volt kormányfő előadása előtt egy rövid koncertet adott a Melody Band nevű zenekar, amelynek középkorú, narancssárga mellénybe öltözött gitárosa megköszönte Bajnai Gordonnak, hogy a zenekar ilyen nagy közönség előtt játszhat. Majd eljátszották a Régi csibészek című Omega-slágert.

"Nem külső hatalmaktól kell félteni a szabadságunkat"

A volt miniszterelnök nyolc óra után kezdte előadását, amelyben Magyarország és az Európai Unió viszonyáról beszélt. Bajnai szerint az ország egyértelmű érdeke, hogy sokáig az EU tagja maradjon, de szerinte "az EU-ba lépéssel Magyarország egyáltalán nincs benne a tutiban". Bajnai azt mondta, hogy mindennap meg kell küzdeni a saját nemzeti érdekért, és szerinte ehhez szövetségeket kell kötni más országokkal.

Hozzátette ugyanakkor azt is: "nem gondolom, hogy a nemzeti érdekeink közé tartozik az adatvédelmi ombudsman megszüntetése, a bírók korai nyugdíjazása, és a jegybanktörvény megalkotása". Bajnai ezzel arra utalt, hogy kedden a jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítása és a bírói munka felső korhatárának csökkentése miatt is jogi eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság.

Bajnai kijelentette: "mintha kívülről akarnák felhívni az érdekeinkre a figyelmet". Szerinte ugyanis "nem az EU fenyegetése miatt kellene változtatnunk ezeken a jogszabályokon, hanem a saját érdekünkben: nem külső hatalmaktól kell félteni a szabadságunkat".

Azt kell támogatni, aki alkalmas lesz

A volt kormányfőt ezután a hallgatók kérdezhették, akiket főleg az érdekelt, milyen szerepet szán Bajnai saját magának a következő választásokon. Az egyetlen kivétel a kérdezők között Varga István, a Bajnai-kormány gazdasági minisztere volt, aki azt kérdezte volt főnökétől, hogy mi indíthatja be a gazdasági növekedést az EU-ban. Bajnai neki megköszönte a "mentő kérdést".

Bajnai a kormány leváltásában játszandó szerepéről ezután azt mondta: "ha rossz irányba mennek a dolgok, kötelességem megszólalni, és ezt megtettem a múlt héten". Az [origo]-ban megjelent, egyik kérdező által idézett információra, amely szerint saját párt alakítását tervezi, úgy reagált: "a Haza és haladás alapítvány nem árnyékkormány, egy bármikor felálló jó kormánynak szeretnénk terveket felkínálni, ezen dolgozunk, árnyékkormányt hatalmi ambícióval alakítanak, nekünk nem ez a célunk".

A volt kormányfő hozzátette, hogy azért nehéz megtippelni, ki lesz az ellenzék vezetője a következő választásokon, mert az is kérdés, hogy lesznek-e demokratikus választások Magyarországon. Szerinte a Fidesz által elfogadott választási törvény "egy erősen manipulált, a választók akaratát torzításokkal kifejezni képes rendszer".

Hozzátette, hogy ha nem lesz a következő voksoláskor "egy domináns ellenzéki párt, akkor az ellenzéknek egy listán kell indulnia, és közös jelöltet kell találni kormányfőnek". Bajnai hangsúlyozta többször is, hogy "azt kell támogatni, aki alkalmas lesz, és nem szabad az egyéni vágyakat előtérbe helyezni, mert aki ezt teszi, az ellensége a változásoknak".