A Nézőpont csak minimális csökkenést mért a Fidesz szavazótáborában

Vágólapra másolva!
Egy most vasárnapi választáson 2,5 millióan szavaznának a Fideszre, szemben a két évvel ezelőtti 2,7 millió fővel - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A szavazók száma minden pártnál csökkent a részvételi hajlandóság visszaesése miatt, a megkérdezettek 58 százaléka pedig úgy gondolja: az ország szempontjából jó a kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalás.
Vágólapra másolva!

Egy most vasárnapi szavazáson a voksok 58 százalékát szerezhetné meg a Fidesz-KDNP - olvasható a Nézpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában, amely január 9-15. között készült. Az intézet - amelynek cége, a Médianéző Kft. nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre és -elemzésre, valamint médiahatás-vizsgálatra kiírt közbeszerzési pályázatot - szerint a pártszimpátia-mérésekben a szavazói aktivitás csökkenése tapasztalható, hiszen ötmillió aktív szavazópolgárból ma kevesebb mint 4,5 millió járulna az urnákhoz.

A két évvel ezelőtti áprilisi adatokhoz képest 146 ezer fővel csökkent a kormánypártokra, 465 ezer fővel pedig a parlamenti ellenzékre szavazók tábora, így a Fidesz 2010. áprilisi 2,7 milliós szavazótábora ma mintegy 2,5 milliós - írja a Nézőpont, amely szerint ez a csökkenés minimálisnak mondható.

Az intézet a közvélemény-kutatásában azt írja, hogy a Magyar Szocialista Párt több mint 400 ezer biztos szavazót veszített, amiből a Gyurcsány-párt 88 ezret tudott magával vinni. "Ugyancsak látványos az ideológiai vitákban megrogyott, az utóbbi másfél évben többször a növekedés lehetőségét bizonyító Lehet Más a Politika szavazatvesztesége" - fogalmaznak. A Nézőpont véleménye szerint "látványos belső törésvonalakkal küszködő Jobbikra" közel 800 ezer választó szavazna most vasárnap.

A Fidesz-KDNP szimpatizánsának az összes megkérdezett 34 százaléka, az ellenzéki pártokénak pedig 25 százaléka vallja magát, további 41 százalék pedig távolmaradásának és rejtőzködésének adott hangot a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz megbízásából készített országos közvélemény-kutatásában. Az MSZP-vel a magyarok 9 százaléka, a Demokratikus Koalícióval 1 százaléka, a Lehet Más a Politikával pedig 4 százaléka szimpatizál, a Jobbikot pedig 11 százalék támogatja.

Az összes megkérdezett 58 százaléka szerint az ország szempontjából inkább jó, míg 19 százaléka szerint inkább rossz a kormány és a Nemzetközi Valutaalap közötti tárgyalás. A megkérdezettek 62 százaléka szerint csupán tartalékról kellene megállapodnia a feleknek. A valódi hitelfelvétel egyedül a szocialista szimpatizánsok körében népszerűbb: 34 százalék tartaná kívánatosnak. Az államadósság mértékét minden korábbi kutatásban súlyosnak ítélték meg a magyarok: 93 százalék súlyos problémának látja azt.