Orbán: Nem akarjuk, hogy a németek eltartsanak

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament strasbourgi székházában
Vágólapra másolva!
A magyar kormánynak már csak egy, a Magyar Nemzeti Bankot érintő kérdésben van konfliktusa az Európai Bizottsággal, minden más kérdésben egyeznek az álláspontok - mondta Orbán Viktor a strasbourgi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szerint fontos, hogy az új alaptörvénnyel összefüggésben eddig senki semmilyen jogi eljárást nem indított.
Vágólapra másolva!

Magyarország kész átfogalmazni az Európai Bizottság által kifogásolt törvényeket, ha ebben állapodik meg a kormány a brüsszeli testülettel, erősítette meg Orbán Viktor a strasbourgi európai parlamenti vitát követő sajtótájékoztatón. A kormányfő kitért arra, amit a vitában is említett: szerinte egy pontban maradt még vita a két fél között a jegybankot érintő jogi szabályozás kérdésében. Ez pedig - fejtette ki a miniszterelnök - az a kérdés, hogy tegyen-e az MNB elnöke hivatalba lépése előtt esküt a parlament előtt. A kormányfő szerint ennek szimbolikus töltete van, így erről még egyeztetne, de megfontolják a felvetést. Azt mondta ugyanakkor, hogy ez húsz éve meglévő szabály, amely ellen máskor nem emelt kifogást senki, de a vitatott kérdések között van még olyan, amely két évtizede érvényes rendelkezésre vonatkozik. Ilyen szerinte az, hogy a kormánynak eddig is volt megfigyelője a Monetáris Tanács ülésén.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök azt mondta, akkor kemény, ha a magyar emberek érdeke így kívánja, és akkor kész a kompromisszumra, ha hazája érdekei azt kívánják. Megjegyezte, hogy a bizottság nem az alkotmány szövegét, hanem az ahhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések néhány pontját - így az MNB és a PSZÁF összevonásáról szóló részt - kifogásolja, ami a magyar kormány számára nem kardinális kérdés, ezért kész is a változtatásra. Szerinte fontos, fantasztikus nap volt ez az új magyar alkotmánynak, és hozzátette, hogy az új alaptörvénnyel összefüggésben eddig senki semmilyen jogi eljárást nem indított.

Magyarországnak nem hitel kell, hanem egy biztonsági háló arra az esetre, ha a pénzpiacon mégsem boldogulnánk, mondta kérdésre válaszolva a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy az országot továbbra is a piacról szeretnék - akár drágábban is - finanszírozni, mintsem a németek úgy érezzék, ők tartják el a magyarokat. "A mostani viták nem az államcsődről szólnak" - emelte ki a miniszterelnök.

A Magyarországról szóló vitára kitérve a kormányfő azt mondta, hogy Európának meg kell gondolnia, nem indít-e hólabda effektust a magyar alkotmány vizsgálata. "Nem követi e- ezt más országok alkotmányának bírálata" - jegyezte meg. A parlamentben pedig szerinte jellemző politikai vita folyt, ahol a Magyarországot bíráló képviselők egy része nem is olvasta az új alkotmányt, ráadásul több más üggyel sincs tisztában, ténybeli tévedéseket követett el.

A Jobbiknak az unió elhagyására irányuló népszavazási tervérre vonatkozó kérdésre Orbán elmondta: sosem akarta kizárni az unióról folyó eszmecseréből az euroszkeptikusokat, nem teszi ezt most sem, de ő ma is úgy érzi, az EU-tagság mellett több érv szól, mint ellene.