Bajnai: Orbánék elkótyavetyélték a családi ezüstöt

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon szerint a magyar államcsőd valós veszély, és meg kell állapodni a Valutaalappal egy készenléti hitelről a bizalom visszanyerése érdekében. A volt miniszterelnök a német Handelsblattban megjelent kommentárjában arról is írt, hogy a magyar kormánynak nem lett volna szabad felélnie az ország tartalékainak egy részét.
Vágólapra másolva!

Elkótyavetyélt családi ezüst címmel Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől közölt vendégkommentárt szerdán a Handelsblatt című német üzleti lap. Bajnai Gordon az írásában kifejtette, hogy Magyarország jelenleg sokkal súlyosabb helyzetben van, mint 2008-ban, amikor az "első válsághullám" átcsapott az ország felett. A kormány "egyszerű választás előtt áll: meg kell állapodnia egy szigorú feltételekkel járó készenléti hitelről a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), vagy be kell jelentenie az államcsődöt".

A "válságüzemmódba" való visszaesés legfontosabb oka az inkompetens gazdaságpolitika, amelyet "a láthatóan megrémült Európai Bizottság (EB) azonnal megvétózott", de még ez sem volt elég ahhoz, hogy a kormányt fordulatra bírja. A budapesti vezetés a gazdaságpolitikai irányvonal módosítása helyett megpróbált időt nyerni a tartalékok felélésével, így "elkótyavetyélte a családi ezüst egy részét" - írta Bajnai Gordon.

"Nem árt felidézni, hogy a kapitalizmus alapja a bizalom" - tette hozzá, megjegyezve, hogy "a kormány csaknem egy év türelmi időt kapott a magyar közvéleménytől és az ország külső adósságát finanszírozó befektetőktől", de "ma már egyre inkább látszik, hogy az érthetetlen gazdaságpolitika, az agresszív kommunikáció, a nem teljesített reformígéretek, a csökkenő növekedési képesség és borús deficitkilátások, valamint a független gazdaságpolitikai intézmények ellen intézett támadások együttesen teljes bizalomvesztéshez vezettek. Mindez az államcsőd veszélyével fenyeget."

A volt miniszterelnök szerint az IMF-el aláírandó készenléti hitel "az egyetlen reális lehetőség az összeomlás elkerülésére". Bajnai hozzátette: "nem sikertörténet, hogy Magyarország most ismét az IMF és az EB segítségére van utalva. Ez minden esetben a kudarc beismerése." Ugyanakkor az IMF és az EB közreműködése a magyar gazdaságpolitika átalakításában "a helyes irányba tett nagy lépés lehet."