Sokat bukhatnak a pénzüket Ausztriába menekítők

ausztria, bank, bankbetétek, euró, magyarok ausztriai bankokba viszik a pénzüket, eisenstadt
Vágólapra másolva!
Tárt karokkal várják Ausztriában a magyar gazdasági helyzet miatt bizonytalan bankbetéteseket, akik folyamatosan érkeznek is a burgenlandi bankfiókokba. Bár az osztrák banktitok és a biztonság csábító lehet, a kamatok és az árfolyamkockázat a betétek költöztetése ellen szól. Az [origo] konkrét befektetési ajánlatok alapján végzett számításokat.
Vágólapra másolva!

"Grüssgott!" - köszönt az [origo] munkatársa osztrák szokás szerint egy burgenlandi bankfiók alkalmazottainak, de meglepetésre a válasz: "Jó napot!" volt. A magyar leányvállalattal is rendelkező osztrák pénzintézet láthatóan jól felkészült az utóbbi időben megszaporodott magyar ügyfelek fogadására: honlapjukon magyar nyelvű tájékoztató olvasható, a fiókban pedig négy magyar alkalmazott is dolgozik.

Az [origo] potenciális ügyfélként érdeklődő munkatársa két héttel ezelőtt kapott időpontot, és ezen a héten fogadta az osztrák bank tanácsadója, hogy elmagyarázza, milyen feltételekkel lehet Ausztriába vinni a bizonytalannak tartott magyar gazdasági helyzet miatt féltett megtakarításokat. A bank egyik magyar munkatársa bizalmasan megsúgta azt is, hogy sokan gondolkoznak hasonlóan, köztük befolyásos emberek is, akik jelentős összegekkel érkeznek.

Forrás: MATI/Czika László
A határ menti osztrák tartományban most különösen örülnek a magyaroknak

A bank tanácsadóinak naptára valóban egész januárra tele van, folyamatosan csörög a telefonjuk is, az érdeklődők magyarul kérnek információt. A banki tanácsadó az [origo] érdeklődésére kinyomtatott egy magyar nyelvű tájékoztatót is, ezen különféle bankszámlákról, hitelkártyákról és széfbérletről is tájékoztatják a reménybeli ügyfeleket. A tanácsadó elismerte azt is, hogy a kamatok nem túl magasak, de szerinte náluk összehasonlíthatatlanul biztosabb helyen van a pénz, mint Magyarországon.

Sokat lehet bukni az árfolyamon

Az [origo] által meglátogatott osztrák bank jelenleg csak betétesként számít a magyarokra, hitelt nem kínál nekik. Ennek legfőbb oka, hogy Magyarországon nem lehet euróalapú jelzálogot bejegyezni az ingatlanokra, vagyis nincs fedezet a hitelek mögött. Az [origo] az osztrák bank ajánlatai alapján elvégzett néhány egyszerű számítást, megéri-e Ausztriába vinni a megtakarításokat. A példában tízmillió forintos, jelenleg bankbetétben tartott megtakarítással számolunk.

A tízmillió forintos tőke péntek reggeli árfolyamon 32 963 eurót ért. Ha ezt a magyar gazdasági helyzet remélt javulása után, mondjuk 280 forinton akarná valaki visszaváltani, már csak 9 millió 230 ezer forintot kapna kézhez. A pénz euróra váltása és Ausztriába menekítése tehát kockázatos, és csak annak érdemes belevágni, aki biztosra veszi, hogy Magyarországon nincs biztonságban a pénze. Visszaváltani euróról forintra ugyanis csak akkor érné meg a befektetést, ha tovább gyengülne a forint, ez viszont olyan gazdasági folyamatokat - például elszabaduló inflációt - jelentene, amely miatt kétszer is meggondolja az ember, hogy hazahozza a pénzét.

Az árfolyamveszteség miatt az osztrák bank ajánlatában szerepel forintszámla is, de ez csak az eurószámla mellett működik, és mindkettő 20 euróba kerül negyedévente. Az évi 160 euró számlavezetési díj viszont már egyáltalán nem vonzó ajánlat, a tanácsadó fel is hívja az [origo] munkatársának a figyelmét, hogy a kamatok biztosan nem termelik ki a számlafenntartás költségeit. Főleg úgy, hogy Magyarországon számos - akár osztrák tulajdonú pénzintézet - kínál ingyenes számlavezetést, különösen akkor, ha az ügyfél a náluk nyitott számlára utaltatja havi jövedelmét.

Ráadásul, ha Ausztriában az ember forintot fizet be, vagy vesz fel az említett bank pénztárában, minden alkalommal levonnak egy százalékot, míg euró be- és kifizetésénél ilyen költség nincs.

Az infláció alatt a várható hozam

Ha a tízmillió forintot a pénzét a szomszédba menekítő euróra váltja, lekötheti bankszámlán, erre 1,6 százalék kamatot ad az osztrák bank, vagyis közel 33 ezer euró után évente 527 euró lesz a kamat. A 35 százalékos kamatadó levonása után ebből megmarad 343 euró, de ezután még le kell vonni az évi 80 eurós számlavezetési díjat, a nyereség így 263 euró, jelenlegi árfolyamon közel 80 ezer forint marad. Visszafelé számolva tehát 0,8 százalékos nettó hozamot érhet el a magyar befizető, ami mélyen alulmúl bármiféle magyarországi banki befektetést.

Ennél kedvezőbb befektetés a klasszikus takarékbetétkönyv, erre egy évre 2,25 százalék kamatot kínál a bank. Szemben a lekötött betéttel - amelynél tízezer euró a minimum - ilyet már bármekkora összeggel lehet nyitni. Ráadásul ha menet közben szükség lenne a pénzre, év közben is ki lehet venni belőle, és a felvett összegre is fizetnek töredékkamatot. Hátrány viszont, hogy - míg a számlához jár ingyenes internetbank-hozzáférés is - a takarékbetétkönyvünkből pénzt felvenni csak személyesen lehet a bankfiókban a személyazonosság igazolásával. Emellett létezik anonim, jelszavas betétkönyv is, de az csak osztrák állampolgároknak.

A tízmillió forintos, vagyis valamivel kevesebb mint 33 ezer eurós példánál maradva: egy év alatt 825 euró kamatot kaphat a takarékbetétkönyves az elhelyezett tőke után. Számlavezetési díj nincs, viszont a 35 százalékos kamatadót itt is ki kell fizetni, ez után 536 euró, vagyis 163 ezer forint marad. A tízmillió forintos kezdő tőke tehát egy év alatt 1,63 százalékos nettó hozamot ér el, még ennél is könnyen találni kedvezőbb befektetési lehetőségeket Magyarországon. Különösen kedvezőtlennek tűnik a hozam annak fényében, hogy az osztrák statisztikai hivatal 2012-re 2,1 százalékos inflációt jelez.

Az osztrák bankok mellett szólhat viszont, hogy Ausztriában szigorúbb a banktitok, mint Magyarországon: a pénzintézetek csak konkrét ügyben, már megindult büntetőeljárás esetén adnak ki információt a hatóságoknak. Azonban a feketejövedelmek Ausztriába menekítésének is van korlátja: 15 ezer eurót meghaladó befizetéseknél dokumentumot, szerződést vagy bankszámlakivonatot kérnek a bankok, így kell igazolni az összeg eredetét. Lehetséges persze több banknál is 14 999 eurós számlát nyitni, de igazán nagy összegnél ez sok utánajárást igényel.

A bankfiók elé az [origo] munkatársának ügyintézése alatt újabb magyar rendszámú autó érkezett. A burgenlandi banknak annak ellenére egyre több a magyar ügyfele, hogy a kormány többször is próbálta megnyugtatni a kedélyeket, és a rendőrség is keresi a magyarországi bankbetétek zárolásáról szóló rémhír terjesztőit.