Tizenöt ember ellen emeltek vádat az iszapkatasztrófa miatt

Vágólapra másolva!
Az ügyész végrehajtandó szabadságvesztést kért a 2010-es vörösiszap-katasztrófa minden vádlottjára. A vádirat csak nyolc halott esetében lát összefüggést a katasztrófával. A nyomozás eddig 40 millió forintba került.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek a vörösiszap-katasztrófa ügyében tizenöt ember ellen több vétség és bűntett elkövetése miatt - tájékoztatta az ügyészség csütörtökön az MTI-t.

A Veszprém Megyei Főügyészség közölte: a Mal Zrt. ajkai telephelyén, a X. számú vörösiszap-tároló kazettánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt tizenöt terhelttel szemben emeltek vádat a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. A legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, felső határa halmazati büntetés esetén a felével emelkedik.

A vádirat szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egyes munkavállalói üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán felelősek a közveszély 2010. október 4. napján történt előidézéséért és annak következményeiért. A közlemény szerint a katasztrófa nyolc ember halálát, 226 ember sérülését idézte elő, és különösen nagy vagyoni hátrányt meghaladó vagyoni hátrányt okozott, a környezetet és a természetet jelentős mértékben károsította.

A szóvivő közlése szerint a nyomozati iratok terjedelme 52.824 oldal, a vádiraté 91 oldal. A nyomozás 40.358.024 forintba került.

A tárgyalásra megidézni indítványozott sértettek száma 232, a tanúké 125. A nyomozási bíró három terhelt teljes vagyonának zár alá vételét rendelte el, így zár alatt van 18 ingatlan, 25 bankszámla - áll az ügyészség közleményében.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét. A Mal Zrt.-re a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 135 milliárd forintos bírságot szabott ki az iszapkatasztrófa miatt.

Az MTI információi szerint azért szerepel az ügyészség közleményében, hogy nyolc ember halálát okozta a katasztrófa, mert ketten hetekkel később, a kórházban vesztették életüket. Az ő haláluk esetében nem volt kimutatható ok-okozati összefüggés a katasztrófával, mert krónikus betegségben is szenvedtek.

A katasztrófáról, a mentésről, illetve a nyomozásról szóló írásainkat itt olvashatja.