Tüntetők várják Schmitt Pált csütörtökön Egerben

Vágólapra másolva!
Csütörtökön Egerben folytatja országjáró körútját Schmitt Pál, az államfő találkozik a város polgármesterével és felszólal a városháza ünnepségén is. Az MSZP egri szervezete tiltakozó demonstrációt jelentett be a látogatás idejére.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön Egerbe és a hevesi megyeszékhely környékére látogat el, ez tavaly januárban megkezdett országjárásának kilencedik állomása. Az államfő reggel fél kilenckor érkezik az egri városházára, ahol Habis László, a város polgármestere fogadja. Schmitt Pál ezt követően a városháza dísztermében tartandó ünnepi közgyűlésen szólal fel. A rendezvény idejére az MSZP egri szervezete demonstrációt jelentett be, a kormányzati politika elleni tiltakozásul.

A köztársasági elnök a programját az Eszterházy Károly Főiskolán folytatja, majd ellátogat a Dobó István Gimnáziumba, ahol az új alaptörvényről tart előadást a diákoknak. Schmitt Pál délben egy kézműves sajtmanufaktúrát keres fel, majd a ZF Hungária gyárát. Az államfő programja egy erdőteleki gyárlátogatással ér véget.

A köztársasági elnököt útjára most is elkíséri felesége, Schmittné Makray Katalin. Az államfő 2011. január 27-én Borsod megyében kezdte országjárását, az elmúlt egy évben pedig felkereste még Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Tolna, Somogy, Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyét is. Kedden olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy Schmitt Pál az Eszterházy Károly Főiskolán tartandó előadását lemondta. Az fn.hir24 akkor azt írta, az államfő a vizsgaidőszak miatt nem tartja meg az előadást.

Schmitt Pál plágiumügye

Schmitt Pál államfő kisdoktori értekezéséről a múlt héten a hvg.hu azt írta, felveti a plágium gyanúját, hogy nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegével. Schmitt Pál 1992-ben, a Testnevelési Egyetemen Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel adta be 215 oldalas disszertációját, és summa cum laude minősítéssel megkapta a doktori címet. A jogutód Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságot hozott létre, hogy kivizsgálja Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

A Kossuth rádió 180 perc című szerda reggeli adásában Schmitt Pál köztársasági elnök azt mondta, 21 különböző forrásból dolgozott a doktori disszertációja megírásakor, a plágium szót pedig nem szívesen használja. Szerinte a legfontosabb minden ilyen jellegű dolgozat megírásakor a törzsanyag, amelyből a szerző dolgozik. A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának véleményétől azt várja, hogy végre pont kerül az ügy végére.