Szónokok nélkül menetelnek szombaton az Orbán-kormányért

Vágólapra másolva!
Sem Orbán Viktor, sem más nem szólal fel a szombati kormánypárti megmozduláson, a Békemenet Magyarországért elnevezésű rendezvény résztvevői némán teszik meg a Hősök tere és a Kossuth tér közötti útvonalat. A szervezők százezres tömeget emlegetnek, a Facebookon azonban egyelőre még ezren sem csatlakoztak a rendezvény hivatalos oldalához.
Vágólapra másolva!

A Hősök teréről indul, és az Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon jut el a Kossuth térre a Demokrata és a Magyar Hírlap által kezdeményezett, Békemenet Magyarországért elnevezésű rendezvény szombaton. A szervezők egyike, Bayer Zsolt publicista a szervezők sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a demonstrációval azt a tévképzetet szeretnék eloszlatni, hogy az Orbán-kormányt Magyarországon már senki sem támogatja. (A szervezők sajtótájékoztatójáról készül videót itt nézheti meg.)

A tervek szerint a résztvevők a Himnusz eléneklése után némán indulnak meg mécsesekkel és zászlókkal. Bayer Zsolt a Magyar Nemzet Online-nak azt mondta, a szervezők felkérték Orbán Viktort, hogy szóljon a demonstrálókhoz, amikor a Kossuth térre érnek. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azonban közölte a lappal, hogy mivel ez egy civil rendezvény, a miniszterelnök nem mond beszédet. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője az [origo]-nak ugyanakkor azt mondta, bár felvetődött Orbán Viktor felkérése, a rendezvény civil jellege miatt végül nem is keresték meg a miniszterelnököt. Bencsik András megerősítette, hogy a demonstráció alatt nem lesznek beszédek, mindössze technikai bejelentések hangzanak majd el.

A kormánypárti demonstráció ötlete egyébként Lázár Jánostól származik, de Orbán Viktor ezt ellenezte. A Fidesz frakcióvezetője vetette fel, hogy a párt mutassa meg, nem csak az ellenzék, illetve a kormánnyal elégedetlen civilek tudnak tízezreket kivinni az utcára. A Fidesz azért sem állt a megmozdulás élére, mert az elnökségi tagok többsége tart attól, hogy a hideg miatt csak kevesen vesznek részt rajtuk. Amint arról korábban az [origo]-nak az egyik Fidesz-vezető fogalmazott: "félő, hogy az utcát elborító tömeg helyett néhány ezer nénike rázza majd az esernyőjét".

Értesüléseink szerint a háttérből, nem hivatalosan a Fidesz mégis segít majd tömegeket toborozni a megmozdulásra. Úgy tudjuk, a helyi pártszervezeteknek kell mozgósítaniuk a párttagokat és szimpatizánsokat, és ha szükséges, az utazás megszervezésével és buszokkal is megkönnyítik a dolgukat. A Fidesz pécsi szervezetének elnöksége például levélben mozgósítja a tagságot a Békemenetre. A Civil Összefogás Fórum honlapján olvasható felhívás szerint a szervezők számítanak a gazdák részvételére is, és a mezőgazdasági erőgépek a gyalogos menetet követik majd. Bencsik András az [origo]-nak azt mondta, vidéken "elementáris erejű szervezés" zajlik. Példaként említette, hogy úgy tudja, Egerben elfogytak a bérelhető buszok.

Buszokat indít a megmozdulásra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is. A romániai magyar szervezet honlapja szerint a partiumi, a közép-erdélyi és a székelyföldi régióból is indul egy-egy járat. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy mécsest vagy gyertyát, valamint nemzeti színű zászlót és helységnévtáblákat vigyenek magukkal. Az EMNT Sajtóirodája az [origo] kérdésére közölte, a szervezet a három régióból összesen öt buszt indít, és a szervezésében 186-an érkeznek Budapestre, majd a rendezvény után vissza is térnek Erdélybe. Az út részvételi díja 50 lej, vagyis mintegy 3500 forint, ami töredéke a budapesti utak költségének. A kedvezményes útiköltséget az EMNT saját forrásaiból biztosította - közölte kérdésünkre Szabó-Györke Zsombor, az EMNT országos sajtófelelőse. Bencsik András szerint a határon túliak jelenléte azt jelzi, hogy nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is számít a szombati megmozduláson, a külföldről érkezők ugyanis szerinte áldozatot is vállalnak azzal, hogy megteszik a hosszú utat Budapestre.

A Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, Széles Gábor számításai szerint százezren lesznek a szombati megmozduláson, és ezt a becslést Bencsik András is megkockáztatta. A Békemenet hivatalos Facebook-oldalán azonban cikkünk megjelenéséig 787-en fejezték ki rokonszenvüket, a hozzászólók közül pedig sokan kormányellenes véleményeket fogalmaznak meg.

A megmozduláson számos civil szervezet is jelezte részvételét. Csatlakozik a Civil Együttműködési Tanácskozás, a Professzorok Batthyány Köre, a Magyar Alkotók és Gondolkodók Társasága. Jelen lesz Czakó Gábor és György Attila író, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Papp Lajos szívsebész, valamint Pataki Attila zenész. A kormány és Orbán melletti szimpátiatüntetéshez a Magyar Hírlap szerint több kormánypárti képviselő, például Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Demeter Ervin fideszes és Spaller Endre KDNP-s képviselő is csatlakozik.

A kormánypárti menettel egy időben ellenzéki demonstráció is lesz szombaton. A Facebookon szervezett eseményt Schmitt Pál plágiumbotránya miatt hívták össze. A szervezők a budai Várat választották helyszínül, és közleményük szerint nem kívánnak a Békemenet alternatívája lenni.