Gyurcsány: Még nincs kész az ellenzék a kormányzásra

Vágólapra másolva!
A Népszava főszerkesztőjének címzett pénteki Facebook-bejegyzésében hosszan részletezi Gyurcsány Ferenc, hogy miért kormányozzon Orbán Viktor még két évig.
Vágólapra másolva!

A Fidesz idő előtti bukása esetén nagy az esélye a politikai-gazdasági destabilizációnak - írta Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalán péntek reggel. Bejegyzését a Népszava főszerkesztőjének címezte a kedden megjelent, "Vitám Gyurcsánnyal" címmel írt publikációjára reagálva.

Gyurcsány szerint az ellenzék még nincs kész a kormányzásra. Mint írja, az LMP maga sem tudja pontosan, mit akar, az MSZP balra menne, miközben a költségvetés mai állapotában súlyos megszorítás kellene. "Akkor is, ha a Fidesz kormányoz, akkor is, ha az MSZP, és akkor is, ha mi lennénk ilyen helyzetben. Nem szeretném hülyíteni a választókat" - írja.

A volt miniszterelnök úgy számol, hogy a Fidesznek ma másfélmillió szavazója lehet, alig több mint a két évvel ezelőtti fele; a három demokratikus ellenzéki pártnak (a 4K!-t ideszámítva négynek) pedig ennél valamivel kevesebb, legfeljebb ugyanennyi szavazója van. Szerinte ha az ellenzéki pártok győznének, akkor a jobboldal az utcára vonulna, lezárnák az Erzsébet hidat, és blokád alá vennék a vidéki városok főtereit. Úgy véli, hogy a rendőrség képtelen lenne helyreállítani a rendet és állandósulna a zűrzavar. "A parlamentben a vékony többséggel rendelkező új kormány nem tudna mit kezdeni az őt gúzsba kötő alaptörvénnyel és a sarkalatos törvények sokaságával." Béna kacsák lennénk, Orbán foglyai - fogalmaz.

"Mit gondolsz, meddig tartanának ki mellettünk szavazóink? Fél évig? Talán egy egész évig?" - teszi fel a kérdést a Demokratikus Koalíció elnöke, majd arról ír, hogy ezután tüntetnének ellenük, mert nem tudják teljesíteni az ígéreteiket.

Gyurcsány szerint most az ország nyugalma és kormányozhatósága a legfontosabb. "És igen, inkább még Orbán kormányozzon két évig, mintsem idő előtt bukva jöjjön az anarchia" - teszi hozzá, majd még megjegyezi, hogy Orbán árt, de ennél az ország szétesése jobban ártana. A volt miniszterelnök szerint ha a mostani ellenzék kormányozna, akkor sem lenne több pénz, nem tudnák emelni a nyugdíjakat, az orvosok fizetését, a tanárok járandóságát. Szerinte Orbánék hazudtak, hogy ezt mondták.

Összegzését azzal zárja, hogy ma egyik ellenzéki párt sem elég erős, hogy önmagában legyőzze Orbánt, valamint egyiknek sincs a választók által ismert, részletes programja, közös meg végképp nincs.