Orbán: Magyarország nem akar az osztrákok pénzén élni

Orbán Viktor miniszterelnök és Michael Spindelegger osztrák alkancellár sajtótájékoztatót tartott a Parlament Gobelin-termében
Vágólapra másolva!
A kormányfő Michael Spindelegger osztrák alkancellár-külügyminiszterrel tárgyalt. Az IMF-hitel mellett szó volt az elmúlt időszakban elfogadott magyar törvényekről is, amelyek az osztrák politikus szerint kérdéseket vetnek fel.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi felfokozott hangulatban a magyar kormány olyan pontokon is hajlandó az Európai Bizottság kérésének megfelelően változtatni bizonyos jogszabályokon, amelyek meggyőződése szerint nem ütköznek az európai jogba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormányfő Michael Spindelegger osztrák alkancellár-külügyminiszterrel közösen számolt be kettejük tárgyalásairól, amelyeken Orbán szerint "őszinte és nyitott szellemben", európai és kétoldalú kormányközi kérdésekről beszéltek.

A kormány azért nem viszi végig a vitát ott sem, ahol biztosra veszi, hogy egy bírósági eljárásban nyerhetne, mert "nem jelentős" súlyú ügyekben fölöslegesnek tartja ezt: "csökkenteni szeretnénk a konfliktusokat az Európai Bizottsággal" - magyarázta Orbán Viktor. "Konszolidációs szakaszba léptünk" - mondta az elmúlt másfél év törvényhozási dömpingjére és "innovatív" gazdaságpolitikai eszközeire utalva.

Az IMF-hiteltárgyalásokról kijelentette, a kormány elővigyázatossági hitelt szeretne, az IMF viszont pénzt akar adni. "Nem fogunk félreugrani, de nem akarjuk, hogy más országok azt érezzék, ők tartanak el minket" - tette hozzá. Megerősítette, hogy Magyarország a piacon akar maradni, onnan akarja finanszírozni magát, mert "aki onnan kijön, az hosszú távon nem jár jól". Ezért bár a piaci hitel kamata magasabb, mint az IMF-hitelé, hajlandóak lennénk többet fizetni azért, hogy a saját lábunkon állhassunk. Magyarország nem akar az osztrákok pénzén élni, sőt senki más pénzén sem akar élni, hanem a saját lábán szeretne állni - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár szerint jó jel, hogy a magyar kormány nyitott a párbeszédre, és az Európai Bizottság által felvetett kifogások tisztázására. Az osztrák politikus szerint azok a törvények, amelyeket Magyarországon az elmúlt időben elfogadtak, kérdéseket vetettek fel, és fontos, hogy ezeket "tárgyszerűen és politikamentesen" tisztázzák. Hozzátette, hogy nem vesz részt "Magyarország gyötrésében".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]