"Ország, világ lássa, hogy nem szeretnénk gyarmattá válni" - tudósítás a békemenetről

Békemenet Magyarországért demonstráció, Budapest, Hősök Tere
Vágólapra másolva!
A Szózat és a székely himnusz eléneklésével véget ért az Orbán-kormányt támogató békemenet a Kossuth téren. A résztvevők délután négykor indultak a Hősök teréről. A rendezvényen rövid beszédet mondott Bayer Zsolt és Bencsik András újságíró. A demonstrálók megtöltötték a teret és az Alkotmány utca egy részét is. 
Vágólapra másolva!

Este fél hat körül ért a Kossuth térre a Hősök teréről elinduló, az Orbán-kormányt támogató Békemenet Magyarországért nevet viselő felvonulás. A Parlament előtt két szervező, Bayer Zsolt és Bencsik András újságírók egy dobozra állva, rögtönzött hangosítás segítségével köszöntötte a résztvevőket. "Ez a kormány nincsen egyedül. Azt üzenjük Európának, hogy soha nem leszünk gyarmat" - mondta Bayer Zsolt az [origo] helyszíni tudósítója szerint. Bencsik András ehhez azt tette hozzá, hogy becslése szerint egymillióan vannak, hiszen a felvonulás vége még az Oktogonnál tart, és tudomása szerint Lengyelország több városában is vannak velük szimpatizáló akciók. Tudósítónk szerint a tömeg százezres lehetett, a felvonulók megtöltötték a teret és az Alkotmány utca egy részét is.

A téren a felvonulók a rövid beszédek meghallgatása után a székely himnusz éneklésébe kezdtek. A dalt könnyes szemmel hallgató Széles Gábor vállalkozó magához ragadta a mikrofont, és az éneklést félbeszakítva megköszönte azt, hogy az emberek nagy számban jelentek meg a felvonuláson, majd azt mondta: "leborulok a nemzet nagysága előtt". A demonstráció vége előtt nem sokkal Bencsik András újságíró a Parlament felett elrepülő galambokra mutatott, és azt kiabálta, hogy a "Jóisten jó időt küldött nekünk, és elküldte hozzánk az arany galambokat". Az esemény végén a résztvevők elénekelték a Szózatot és a székely himnuszt.

A menet a Hősök teréről indult délután négy órakor, és az Andrássy úton, a Bajcsy Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül ért a Kossuth térre. A felvonulókat többek között Bayer Zsolt és Bencsik András újságíró, Széles Gábor nagyvállalkozó és Pataky Attila vezette, ők egy molinót cipeltek, amelyre azt írták: Nem leszünk gyarmat - We will not be a colony, utóbbi a magyar felirat angol nyelvű fordítása. A rendezvényt nem kísérte semmilyen zene, a fáklyákkal a kezükben vonuló emberek néha spontán énekelni kezdtek, elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt, valamint a Kossuth Lajos azt üzente kezdetű dalokat, és többször a székely himnuszt. A menet élén az egyik résztvevő elszavalta a Nemzeti dalt, a felvonulók a refrénnél bekapcsolódtak, és azt skandálták, hogy "a magyarok istenére esküszünk, esküszünk, rabok tovább nem leszünk."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A menet a Bajcsy Zsilinszky úton elhaladt az LMP központja mellett, ahol az erkélyről a párt Új ellenállás jelszavát tartalmazó transzparenseket mutatták a felvonulóknak, akik közül többen is dühösen kiabáltak fel az erkélyen lévőknek, hogy "gyertek le".

A Hősök teréről indultak

A Hősök terén, a felvonulásra készülődők transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken többek között az "Igazságot Magyarországnak", "Ezúton a vivát Viktor"! feliratok voltak olvashatók. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a Kossuth térre való indulás előtt a Hősök tere megtelt. A felvonulók közül sokan hoztak magukkal magyar zászlót, néhány Fidesz-zászlót is látni, többen pedig kitűzték a kokárdát. A felvonulók közül többen táblákat tartanak, amelyekre a település nevét írták, ahonnan érkeztek, Bajáról, Ajkáról, Sümegről, Székesfehérvárról jöttek csoportok.

Széles Gábor vállalkozó, a menet egyik szervezője az [origo]-nak azt mondta, nagyon elégedett azzal, hogy ennyien vannak. Hozzátette, a menet nem a külföldnek, hanem "befelé szól, és a kormány hitét erősíti, hogy jó úton jár". Bayer Zsolt, a rendezvény másik szervezője pedig azt mondta, a menet célja az is, hogy "ország, világ lássa, hogy nem szeretnénk gyarmattá válni".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A rendezvényt a Demokrata és a Magyar Hírlap kezdeményezte. A szervezők egyike, Bayer Zsolt publicista a szervezők sajtótájékoztatóján azt mondta, a demonstrációval azt a tévképzetet szeretnék eloszlatni, hogy az Orbán-kormányt Magyarországon már senki sem támogatja.

Orbán nem akart beszélni

A szervezők Orbán Viktor miniszterelnököt is felkérték, hogy szóljon a demonstrálókhoz, amikor a Kossuth térre érnek. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azonban már korábban közölte, mivel ez civil rendezvény, a miniszterelnök nem mond beszédet. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője az [origo]-nak azt mondta, bár felvetődött Orbán Viktor felkérése, a rendezvény civil jellege miatt végül nem is keresték meg a miniszterelnököt.

A kormánypárti demonstráció ötlete egyébként Lázár Jánostól származik, de Orbán Viktor ellenezte. A Fidesz frakcióvezetője vetette fel, hogy a párt mutassa meg, nem csak az ellenzék, illetve a kormánnyal elégedetlen civilek tudnak tízezreket kivinni az utcára. A Fidesz azért sem állt a megmozdulás élére, mert az elnökségi tagok többsége tartott attól, hogy a hideg miatt csak kevesen vesznek részt rajta. Amint arról korábban az [origo]-nak az egyik Fidesz-vezető fogalmazott: "félő, hogy az utcát elborító tömeg helyett néhány ezer nénike rázza majd az esernyőjét".