Százezresre becsüli a békemenetet több külföldi tudósító

Békemenet Magyarországért tüntetés
Vágólapra másolva!
Nagyjából százezres kormánypárti tüntetésként mutatja be a szombati békemenetet több külföldi médium, amely beszámolt az Orbán Viktort támogató felvonulásról. A BBC videót is készített az eseményről, és kiemeli, hogy "a tüntetés jókor jött Orbánnak, mert kedden kell újra Brüsszelbe utaznia". Az arab al-Dzsazíra pedig a felvonulók között forgatott, és Mesterházy Attila MSZP-elnököt is megkérdezte a magyarországi helyzetről.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek eseményeihez hasonlóan a szombati békemenet is figyelmet kapott a külföldi sajtóban. A legtöbb nyugati újság átvette a hírügynökségek beszámolóit, a BBC és az arab al-Dzsazíra pedig videót is forgatott a felvonulásról.

A külföldi tudósítások szerint nagyjából százezren lehettek, akik kiálltak szombaton az Orbán-kormányért. Ez jóval alacsonyabb szám, mint a Belügyminisztérium négyszázezres becslése. A szervezők szerint egymillió kormánypárti szimpatizáns vonult Budapesten szombaton.

A BBC tudósítása szerint a felvonulás egyik célja az volt, hogy a kormány megmutathassa, több támogatót tud mozgósítani, mint az ellenzék, amely a hónap elején az Operaháznál "70 ezer fős demonstrációt" tartott. A tudósító kiemeli, hogy a tüntetés "jókor jött Orbánnak", mert kedden utazik Brüsszelbe, hogy megpróbálja meggyőzni Jose Manuel Barrosót arról, nincs akadálya a Magyarországnak nyújtandó EU és IMF-hitelról szóló tárgyalás megkezdésének.

A felvonulók közül tudósított videóriportjában az arab al-Dzsazíra, amelynek tudósítója százezresre becsüli a tömeget, de megemlíti, hogy a kormány négyszerennyi emberről beszél. A tudósító arról is beszámol, hogy Orbán Viktornak azért van szükség a támogatásra, mert "nehéz helyzetben van" az EU-val és az IMF-fel folytatott tárgyalások megkezdése előtt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az al-Dzsazíra a riportban megszólaltatja Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, aki arról beszél: Orbán Viktor gyakran mutatja be magát úgy, mint aki a támadások ellen védelmezi a magyar nemzeti érdekeket. Mesterházy szerint azonban ez "szimpla hazugság", mert szerinte a nemzetközi kritikák Orbán politikájának és stílusának szólnak.

Átvette az AFP hírügynökség tudósítását a francia Le Figaro internetes kiadása, amely megemlíti, hogy az egész országból érkeztek kormánypárti szimpatizánsok a felvonulásra, sőt "buszokat szerveztek Romániából és Szlovákiából". Az amerikai Washington Post pedig az AP hírügynökség alapján idézi Bayer Zsolt újságírót, a rendezvény egyik szervezőjét, aki szerint "az Európai Uniónak látnia kell, hogy mi egyetértünk a kormány politikájával, és rosszul esik az, amit az EU velünk művel".