Órákon át küzdöttek sebesült társuk életéért a magyar túlélők

terrorizmus, Etiópia, Munkatársak virágokat és mécseseket helyeznek el Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos portréja előtt a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján
Vágólapra másolva!
Fegyverropogásra ébredtek, lőni kezdtek rájuk, elmenekültek, végül pedig tizenhárom órán keresztül küzdöttek súlyosan sérült társuk életéért az Etiópiában megtámadott magyarok. A túlélők beszámolója szerint másfél napot kellett várniuk az orvosra, eközben a sebesült férfi meghalt.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom órán át küzdöttek sebesült társuk, Szabad Gábor életéért a magyar túlélők, miután a csoportot az etiópiai Erta Ale vulkánnál lévő táborban január 17-re virradóra megtámadták - áll abban a beszámolóban, melyet a túlélők vasárnap juttattak el az MTI-hez. Az [origo] korábban egy közvetítő segítségével kapcsolatba lépett a támadás egyik túlélőjével. Az ő beszámolóját itt olvashatja.

Az MTI-nek küldött beszámoló szerint a magánszervezésű túrán összesen hét magyar állampolgár vett részt. Fábián Tamás, Szilassi Péter, Gruber László és Vizler Csaba 2011. december 28-án, a csapat három további tagja, Puskás Irén, Szabad Gábor és Winter Zoltán 2012. január 12-én érkezett Etiópiába. Magyarországi elfoglaltsága miatt azonban Szilassi Péter és Gruber László január 16-án hazajött.

A csoport többi tagja egy helyi utazási iroda szervezésében január 15-én elindult a négynaposra tervezett túrára, melynek egyik állomása az Erta Ale vulkán volt. A beszámoló szerint a csoport több forrásból is azt az információt kapta, hogy a terület látogatása teljesen biztonságos.

A magyar csoport január 16-án 20 óra körül - három másik csoporttal együtt, csoportonként két fegyveres őr kíséretében, az Afar-régióra szóló útvonalengedélye birtokában - érkezett meg az Erta Ale felső táborába, amely fedett és fedetlen fa- és kőkunyhókból áll.

Fegyverropogásra ébredtek

A január 16-áról 17-ére virradóra a magyar túrázók fegyverropogásra és hangos kiáltozásra riadtak föl, majd fegyveresek jelentek meg a hálóhelyük mellett. A hálózsákokban fekvő magyarokat a fegyveresek a kunyhók közötti nagyobb szabad területen sorakoztatták fel, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. A mellette álló Szabad Gábor súlyosan megsebesült.

A sor másik végén álló Vizler Csaba és Puskás Irén eközben egy szakadékba vetve magát próbált menekülni, Winter Zoltán pedig egy közeli üres kunyhóba menekült. Néhány percnyi csönd után a magyarok előjöttek a búvóhelyekről, és megkezdték súlyosan sebesült Szabad Gábor elsősegélyben részesítését. Több mint 13 órán át küzdöttek az életéért, orvosi segítség azonban csak másfél nap elteltével érkezett. Ezalatt Szabad Gábor életét vesztette.

Január 17-én délelőtt katonai támogatás érkezett, a katonák kíséretében a túlélők visszatértek az alaptáborba. A német túravezető innen műholdas telefonja segítségével tudott kapcsolatba lépni a német nagykövetséggel, majd január 18-án dél körül megérkezett a túlélőket és sebesülteket a mekelei reptérre elszállító etiópiai felségjelű helikopter. A túlélők elszállásolásáról, ellátásáról és hazajuttatásáról a német nagykövetség, Etiópiában a magyarok nevében eljáró cseh nagykövetség, illetve a magyar Terrorelhárítási Központ gondoskodott.

Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője péntek délután a Terrorelhárítási Központ munkatársának kíséretében érkezett vissza Budapestre.