Ezrek tüntettek a Klubrádióért

Tüntetés a szólás szabadságáért és a Klubrádióért, Batthyány örökmécses, Demonstráció
Vágólapra másolva!
Msfél órán keresztül tartott a tüntetés a Klubrádióért a Batthyány-örökmécsesnél, ahol beszédet mondott Bolgár György újságíró és Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, és Bródy János is zenélt. Az [origo] tudósítója szerint a teret teljesen megtöltötte a több ezer demonstráló.
Vágólapra másolva!

"A csend nem változtat az igazságon! Hadd szóljon!" címmel a szólás szabadságáért és a Klubrádióért tartottak tüntetést Budapesten, a Batthyány-örökmécses előtt. Az [origo] helyszínen lévő tudósítója szerint a tér teljesen megtelt, az örökmécsestől a Kossuth téri metrómegállóig álltak az emberek, tehát több ezren lehetnek.

A tüntetők olyan táblákkal érkeztek, amelyre azt írták: "El a kezekkel a Klubrádiótól, sötét Nagyúr!", "I love Klubrádió". A résztvevők között a táblák alapján ott voltak a Magyar Szolidaritás Mozgalom, illetve a Demokratikus Koalíció tagjai is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Teljesen megtöltötték a teret a tüntetők. Képgalériánkért kattintson!

A demonstráción felszólalt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Bolgár György, a Klubrádió műsorvezetője, Závada Pál író és Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke. Emellett Bródy János zenélt, és több közéleti személyiség videoüzenetét is megnézhették a tüntetők. Pikó András, a Klubrádió és a rendezvény műsorvezetője a színpadon úgy búcsúzott, hogy március 15-én ismét tüntetést tartanak majd.

Bolgár György szerint a médiatörvény miatt mindennapos veszélyben van Magyarországon a sajtószabadság. "Miután abba nem tudtak beleszólni, mit mondjunk, abba próbálnak beleszólni, hogy szólhatunk-e egyáltalán" - tette hozzá.Dénes Balázs azt mondta, a megmozdulás az egész országról szól, mert Magyarországon a sajtó szerinte már képtelen ellátni legfontosabb demokratikus funkcióját, a hatalom ellenőrzését.


"Adj király frekvenciát!" - összefoglaló a tüntetésről

Závada Pál szerint nem lehet sajtószabadságról beszélni ott, ahol félmillió ember rádióját hallgattatják el. "Tegnap tényleg nagyon sokan voltak az utcán, ezért nagyon kell bíznunk az otthon maradottakban" - utalt a szombati, kormány melletti demonstrációra az író. Galló Istvánné szerint a hatalom birtokosainak "olyan emberekre van szükségük, akiknek eszükbe sem jut, hogy másként gondolkodjanak". A rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

"A médiatanács nem vette el a Klubrádió frekvenciáját, Magyarország jogállam, ahol nem lehet rádióállomásokat betiltani" - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szóvivője vasárnap az MTI-vel a Klubrádióért tartott demonstrációt követően. Kiricsi Karola azt mondta, hogy a médiatanács nem tiltotta be a Klubrádiót, és annak adása ma is hallható. Hozzátette, hogy a Klubrádiónak, és más rádióknak sincs saját frekvenciájuk, azok állami tulajdonban vannak, és a frekvenciák elnyeréséért pályázni kell.

A rádió frekvenciajogosultsága tavaly járt le, és azt pályáztatás után az Autórádió Kft.-nek ítélte decemberben a NMHH Médiatanácsa.