Budai Gyula megsértette a bábolnai polgármester jó hírnevét

Vágólapra másolva!
A bíróság jogerős ítélete szerint Budai Gyula, valamint a jelenlegi elszámoltatási kormánybiztos kijelentései alapján közleményt kiadó Fidesz két ízben is megsértette a bábolnai polgármester, Horváth Klára a jó hírnév védelméhez fűződő jogát.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint Budai Gyula jelenlegi elszámoltatási kormánybiztos 2009-ben és 2010-ben, egy-egy sajtótájékoztatón tett állításaival, a Fidesz pedig az ezekről szóló, a honlapján megjelentetett közleményeiben megsértette az MSZP-s bábolnai polgármester, Horváth Klára jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Horváth Klára szerint a másodfokú bírósági eljárás megállapította, hogy Budai Gyula 2009. december 11-én a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatón valótlanul állította, majd a Fidesz a honlapjára kitett közleményében szintén valótlanul híresztelte, hogy ő korábbi bábolnai földügyeket "megúszott" volna, és ezzel megsértették a jó hírnevének védelméhez fűződő személyiségi jogait.

A polgármester közlése szerint a bíróság továbbá megállapította, hogy Budai Gyula 2010. december 21-én sajtótájékoztatón, a Fidesz pedig az eseményről közzétett, "Lebukott a bábolnai polgármester" című közleményében valótlanul híresztelte, hogy ő a 2007-es vagyonnyilatkozatával közokirat-hamisítást követett volna el, és a nevéhez korrupciós ügyek sorozata fűződne, ezzel ismét megsértették a jó hírnevének védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Mint hozzátette, a bíróság kötelezte a Fideszt és Budai Gyulát, hogy az ítélet rendelkező részét a fidesz.hu honlapon legalább harminc napra tegye közzé, és a megállapított jogsértésért fejezzék ki sajnálkozásukat. Horváth Klára azt mondta: "miután az alperesek honlapjukon az ítéletet közzétették és sajnálkozásukat kifejezték, valamint az ellenem indított nyomozati eljárások megszűntek, részemről az ügyet lezártnak tekintem".

Csalás miatt jelentette föl Budai Horváthot 2009-ben

Budai Gyula a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatójaként 2009-ben csalás bűntette miatt tett feljelentést Horváth Klára ellen, mert úgy vélte, hogy a polgármester egy a magyar állam tulajdonában lévő 85 hektáros földterületet nem a legjobb pályázati ajánlatot benyújtónak adott bérbe. Az önkormányzat akkor "értelmezhetetlennek" nevezte a feljelentést, arra hivatkozva: mivel nem földhaszonbérletről van szó, csak részszempont volt a fizetendő díj mértéke.

Ezt követően Budai Gyula bemutatott egy kölcsönszerződést, amely szerint Horváth Klára 20 millió forintos magánkölcsönt vett fel a föld bérleti jogát elnyerő társaság egyik vezetőjétől, és a hitelt nem szerepeltette a vagyonnyilatkozatában. Horváth Klára akkor azt mondta, a nyilvánosság előtt bemutatott irat hamisítvány.