A Fidesz is besegített a békemenetre utaztatásban

Budapest, Békemenet Magyarországért demonstráció résztvevői vonulnak az Andrássy úton, Fidesz
Vágólapra másolva!
Több helyi Fidesz-szervezet is besegített a szombati, Békemenet Magyarországért elnevezésű rendezvény megszervezésébe, leginkább kedvezményes buszjáratok indításával. Így a vidéki résztvevők ötszáz és kétezer forint közötti összegért utazhattak a fővárosba és onnan haza. A főszervező Bencsik András szerint igazi spontán láncreakció indult be, nem volt kapcsolatuk a vidéki Fidesz-szervezetekkel. A szombaton még egymillió résztvevőről számot adó újságíró hétfőn már csak ötszázezer demonstrálóról beszélt. A becslések szerint körülbelül százezer ember vett részt a menetben.
Vágólapra másolva!

Ötszáz és kétezer forint közötti "önköltséget" fizettek a fővárosba jutásért azok a Fidesz-szimpatizánsok, akik buszokkal érkeztek a szombati, kormánypárti szimpátiatüntetésre. A Demokrata és a Magyar Hírlap által szervezett Békemenet Magyarországért névre keresztelt felvonuláson az MTI, valamint az [origo] és több más internetes orgánum tudósítása szerint százezren, a Belügyminisztérium közleménye szerint 400 ezren, az esemény ötletgazda-főszervezője Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője szombati becslése szerint pedig egymillióan vettek részt.

A menetre több száz busszal érkeztek a résztvevők vidékről és a határon túlról is. Az [origo] kérdésére a véletlenszerűen kiválasztott és megkérdezett fideszes polgármesterek és választókerületi elnökök többsége azt mondta, ő maga, illetve a párt helyi csoportja nem vett részt a szervezésben, többségüknek azonban így is volt információja arról, hogy saját településéről hányan utaztak a fővárosba a szombati békemenetre.

Töredékáron

A Heves megye hat települését átfogó, hatos számú, Füzesabonyi központú választókörzetéből például "két busszal és nagyon sok autóval, több százan" mentek az eseményre a választókerületi elnök, Herman István elmondása szerint. Azt mondta, a buszokat az ő vagy a helyi Fidesz-szervezet közreműködése nélkül, a szimpatizánsok szervezték meg maguknak, ők szereztek helyi sofőrt is, az oda-vissza 240 kilométeres buszútért pedig fejenként 1800 forintot fizettek. Menetrend szerinti busszal 4400 forintba került volna ugyanez az út. A fővárostól ötven kilométerrel távolabb fekvő, Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróvárról a polgármester, Nagy István beszámolója szerint ugyanez az út ezer forintból is kijött fejenként a nagyjából kétszázötven résztvevőnek. Ha menetrend szerinti Volán-buszon próbálták volna ugyanezt, a retúrjegy 6600 forintba került volna a résztvevőknek. Hogy a buszokat a szimpatizánsok, az önkormányzat, vagy a helyi pártszervezet indította-e, azt a polgármester nem árulta el, arra hivatkozva, az méltatlan lenne a rendezvény céljához és "várakozáson felüli sikeréhez".

"Harmincöt kocsival és egy kisbusszal nagyjából 250-en mentünk, úgy, hogy autókkal összeszerveztük az embereket" - mondták az [origo]-nak a gödöllői Fidesz-irodán. A telefont felvevő munkatárs elmondása szerint előzetesen megrendelt ugyan egy buszt a helyi Fidesz-szervezet is, miután azonban a városban még mindig aktív polgári körök időközben megszervezték a fuvarokat, a rendelt járművet lemondták. "Nagyon nagy volt a lelkesedés, az emberek már régóta vártak egy ilyen megmozdulásra. Nemcsak a mostani helyzet miatt, hanem azért is, mert lassan egy éve nem volt ilyen, az összetartozásunkat kifejező rendezvény" - tette hozzá a munkatárs.

A helyi Fidesz-szervezet részvétele nélkül szervezték a szimpatizánsok a fővárosba tartó járatokat az [origo] körkérdésére adott válaszok szerint Győrből, Edelényből, Mohácsról, Debrecenből és Kecskemétről is. Volt olyan város ugyanakkor - például Tatabánya - ahol azt mondták, a helyi Fidesz-szervezet által rendelt buszokkal érkeztek a fővárosba az emberek. Igaz, mint egy, a neve mellőzését kérő városi forrásunk elmondta, a helyi csoport is csak "az alulról jövő igényeket igyekezett a buszok leszervezésével kielégíteni". A tatabányaiaknak szintén szimbolikus összeget, ötszáz forintot kellett az oda-vissza utazásért fizetniük. Távolsági busszal mindez egyébként 2600 forintba került volna fejenként.

Facebookon szerveztek

Tatabányával ellentétben nyíltan is felvállalta a buszok szervezését a Fidesz Kiskunhalasi szervezete, amely külön oldalt is indított a Facebookon a fővárosba jutás megkönnyítésére. A közösségi oldalon megadott telefonszámon (amely megegyezik egyébként a Fidesz-iroda telefonszámával) egy nő, aki nem mutatkozott be, az [origo]-nak azt mondta, kezdetben a kultúra napjával összefüggő programokkal készült a helyi Fidesz-csoport a múlt hétvégére, és csak akkor kezdett buszokat szervezni, amikor kiderült, a helyi programokon szinte senki nem akar részt venni, mert inkább Budapestre menne, a Magyar Hírlap-os békemenetre. A fideszes munkatárs szerint végül egy negyvenfős buszt tudtak a jelentkezőkkel megtölteni. Fejenként ezer forintot kellett az útért fizetniük, a többi költséget pedig a buszt is felajánló szponzor állta. A pártiroda munkatársa viszont nem akarta elárulni, melyik cég volt a támogató.

Forrás: Facebook

A helyi pártszervezet koordinálta a buszokat egy, a Hvg.hu birtokába került múlt heti levél tanúsága szerint Pécsen is. A Fidesz pécsi szervezetének elnöksége a városi Fidesz-tagoknak küldött levélben egyebek mellett azt írta: "A félreértések elkerülése végett szeretnénk leszögezni, hogy csak a Kormány melletti békés megmozdulásra szól a meghívónk, nem más szervezetek által időközben esetleg meghirdetett tüntetésre, így annak végeztével a buszok indulnak is haza Pécsre!" Az utazás költsége a levél tanúsága szerint kétezer forint volt, a lehetőséget pedig nemcsak a párt tagjainak ajánlották fel, hanem jelezték, hogy "a buszon nemcsak a párt tagjai férnek fel, de családtagok, aktivisták, szimpatizánsok jelentkezését is várja a szervezet".

Arról, hogy végül is hány buszt indítottak, illetve hány embert juttattak fel a fővárosba szombaton, a Fidesz pécsi szervezeténél az [origo]-nak semmilyen tájékoztatást nem akartak adni.

A Hvg.hu-nak a nagyobb kormánypártból előzőleg egyébként tagadták, hogy a párt bármilyen módon beszállna a január 21-ei megmozdulás szervezésébe, az [origo]-nak ugyanakkor egy, a Fidesz január 6-ai elnökségi ülésének részleteit ismerő forrás azt mondta, hogy a helyi pártszervezetek adott esetben a mozgósításban, és ha szükséges, az utazás megszervezésével, illetve buszokkal is besegítenek.

Bencsik: Nem volt kapcsolat

"Ennyire jó szervezők azért nem vagyunk" - mondta az [origo] kérdésére a szimpátiatüntetés ötletgazdája, Bencsik András. A szombati meneten részt vevők száma a Demokrata főszerkesztőjének bevallása szerint messze meghaladta az előzetes várakozásaikat, igaz, az esemény végén tett egymilliós becslésével szemben hétfőn már azt mondta, nagyjából félmillióan vehettek részt az eseményen. Bencsik András szerint a Fidesz vezetőivel vagy Fidesz-szervezetekkel a szervezés során semmilyen módon nem került kapcsolatba, nem kért és nem is kapott tőlük direkt segítséget. Átütőnek nevezte ugyanakkor a közösségi oldalakon, illetve e-mailben, SMS-ben történő mozgósítást, a Demokrata, illetve a Széles Gábor-féle Magyar Hírlap által indított Facebook-oldalak, valamint a lapok honlapjain megjelent és a szintén a békemenet-szervező nagyvállalkozó tulajdonában lévő Echo Tv-ben játszott felhívások hatását.

"A Demokrata honlapja nem tartozik a népszerű oldalak közé, most viszont napi negyvenezer fölé nőtt a látogatottságunk, az ismerőseimnek küldött toborzó-SMS-t pedig olyan számokról kaptam magam is vissza napokkal később a saját telefonomra, akiknek egészen biztosan nem küldtem üzenetet. Igazi láncreakció indult be" - mondta a Demokrata főszerkesztője. Bencsik András szerint a huszonegyedik századi technikák kihasználása mellett nagyon sokat számított a mozgósításban az is, hogy "a lehető legjobb pillanatban" hirdették meg az eseményt. "Az intenzív nemzetközi nyomás és Orbán Viktor múlt heti strasbourgi szereplése óriásit lendített a részvételen, az ország függetlenségéért ugyanis sokkal többen mozdultak meg, mint ha csak a kormány mellett kellett volna tüntetni" - mondta a főszerkesztő.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
A békement pécsi résztvevői szállnak fel az autóbuszra

Hasonlóan fogalmazott az [origo]-nak a rendezvénnyel kapcsolatban több megkérdezett fideszes polgármester, illetve választókerületi elnök is, egyhangúlag azt állítva, hogy saját körzetének szavazói elsősorban "az országot megvédeni" mentek szombaton Budapestre, és ha nem lett volna ekkora nyomás az országon az EU, a Nemzetközi Valutaalap és a külföldi sajtó felől, akkor "csak a kormányért" jóval kevesebben vonultak volna fel.

A Fidesz nem akart nagygyűlést szervezni

A január 2-ai, Operaház előtti ellenzéki tüntetés után négy nappal, a Fidesz január 6-ai elnökségi ülésén a pártvezetés nagyobbik része a nemzetközi bírálatok pozitív hozadékaként értékelte, hogy a hazai és külföldi össztűz hatására a párt támogatói bázisában felébredt a "védelmi ösztön", és a szimpatizánsok annak ellenére is egyre aktívabban állnak ki a "mártírszerepbe került kormány" mellett, hogy néhány hete még a csalódottság és az elégedetlenség volt a jellemző az elnökséghez eljutó visszajelzésekre. De Lázár János frakcióvezető felvetését egy kormánypárti tüntetés megszervezéséről a Fidesz vezetősége elutasította, és inkább úgy döntött, március 15-én tart látványos megemlékezést nagyon sok résztvevővel.