Katolikus egyházmegye fizette a legtöbbet az államadósság elleni alapba

Vágólapra másolva!
A szeged-csanádi egyházmegye fizette be eddig a legtöbb pénzt az államadósság elleni alapba, összesen 60 millió forintot. Az alapban közel 200 millió forint gyűlt össze eddig.
Vágólapra másolva!

A szeged-csanádi egyházmegye a tavalyi 30 millió forint után újabb 30 millió forintot fizetett be az Összefogás az államadósság ellen alapba, így ez a szervezet az alap legnagyobb támogatója - írja hétfői számában a Népszabadság. A kormány tavaly év elején Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezésére hozta létre az alapot. Ide azok fizethetnek be, akik saját forrásaikkal is hozzájárulnának az államadósság csökkentéséhez.

Horváth Tihamér, az alap irányító testületének elnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy eddig összesen 196 millió forint gyűlt össze az alapban.

Horváth elmondása szerint a politikusok közül "hozzávetőleg tíz jobboldali közéleti személyiség fizetett be az alapba", a legtöbbet, több mint 4 millió forintot Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője 2 millió forintot adott, Schmitt Pál köztársasági elnök egyhavi jövedelmét (bruttó 1,5 millió forintot) ajánlotta fel. A miniszterek közül Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egyhavi bérét (1,1 millió forintot) utalta át, Matolcsy ezen felül minden hónapban jövedelme egy meghatározott részét is felajánlja.

Az alap irányító testületének elnöke biztos abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hozzájárul majd az alaphoz, ha lesz rá lehetősége - írta a Népszabadság. A lap emlékeztet, hogy a kormányfő szóvivője korábban jelezte: a miniszterelnök hosszabb ideje támogat egy közösségi célt komoly összeggel a fizetéséből, és e cél megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem.