Lemondatná Dombóvár sikkasztásért elítélt polgármesterét a helyi Fidesz-frakció

Vágólapra másolva!
Saját értelmezése szerint polgármester maradhat Dombóvár sikkasztásért elítélt vezetője, de a helyi fideszesek szerint le kellene mondania. A képviselők félmillió forintot szánnak a vitát eldöntő jogi szakvéleményre.
Vágólapra másolva!

Jogi szakértő állásfoglalását kéri a dombóvári képviselő-testület annak eldöntésére, hogy a város jogerősen elítélt, független polgármestere továbbra is betöltheti-e tisztségét, a város képviselői félmillió forintot is félretettek a szakértőnek a város csütörtöki rendkívüli ülésén.

A város polgármesterét, Szabó Lórándot a Kúria sikkasztás miatt január 24-én jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára a büntetés jogkövetkezményei alól.

Az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A Kúria azonban "előzetes mentesítést" adott Szabó Lorándnak, ami azt jelenti, hogy nem számít büntetett előéletűnek, és megőrizheti polgármesteri tisztségét. Szabó azonban nem akar lemondani, mert szerinte nem áll fenn összeférhetetlenség az őt jogerősen elmarasztaló bírósági ítélet és a polgármesteri tisztség között.

"Az ítélet értelmezése elengedhetetlen ahhoz, hogy egyértelmű válasz lépjen a közvélemény kedélyét borzoló találgatások helyébe" - indokolta a fideszes többségű testület csütörtöki döntését Tóth Zoltán (Fidesz), az önkormányzat városgazdálkodási bizottságának elnöke.

Szabó Loránd a bíróság ítélete szerint azzal követte el a sikkasztást, hogy 2003-ban és 2004-ben három alkalommal képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át részben önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására. A pénzt a cégek később visszautalták az önkormányzatnak.