Vágólapra másolva!
Az Economist blogja szerint Orbán Viktor e heti brüsszeli fellépése gyors és eredményes volt, ami a forint árfolyamában is megmutatkozott, ennek ellenére még hosszú utat kell bejárni ahhoz, hogy Magyarország a nemzetközi szervezetekkel megállapodást köthessen. Írnak a szombati kormány melletti demonstrációról és a Klubrádióról is.
Vágólapra másolva!

Ez gyors és meglepően hatékony hátraarc volt - kezdődik az Economist blogbejegyzése Orbán Viktor e heti brüsszeli szerepléséről. Az írás szerint aztán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hadüzenetet küldött az IMF-nek, és sorra elutasította az uniós kéréseket egyes vitás törvényekkel kapcsolatban, most azt bizonygatta Brüsszelben, hogy nyitott a vitára. Megemlítik Orbán korábbi nyilatkozatát, mely szerint minden kérdésről készek tárgyalni, és bár van néhány ponton nézeteltérés, optimista hangulatban van.

A blogbejegyzés megállapítása szerint nem volt sok választása Magyarországnak, miután pénzügyi védőhálót szeretne kapni az EU-tól és az IMF-től. Megjegyzik ugyanakkor, hogy előtte zöld utat kellene kapnia az EU-tól, aki a jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos hivatalának átalakítása és a bírói munka felső korhatárának csökkentése miatt is jogi eljárást indított Magyarország ellen.

Az Economist blogja szerint Orbán offenzívája gyors, hatásos és eredményes volt. A piacok megnyugodtak, a forint árfolyama, amely korábban zuhant az euróval szemben, 300 forint alá ment, és a magyar államkötvények hozama is csökkent.

A bejegyzés szerint Orbán kétségkívül érezte a mellette szóló múlt szombati budapesti demonstráció hatását, melyen legkevesebb 100 ezren vettek részt, hogy megmutassák: támogatják a kormányt (megemlítik a Belügyminisztérium becslését is, amely szerint 400 ezren lehettek ). A blog szerint a tüntetés az 1989-es rendszerváltás utáni egyik legnagyobbik megmozdulás volt, ami jelzi, hogy a kormánypárt több embert tud az utcára vinni, mint az ellenzék.

Az Economist szerint ugyanakkor még hosszú utat kell bejárni ahhoz, hogy bármilyen megállapodás megszülethessen. Megjegyzik, hogy az IMF jelenleg az adójogi szabályozást bírálja, hogy az Európai Bizottság elnöke továbbra is bizalmatlan, emellett a magyar költségvetési hiány oda vezethet, hogy uniós fejlesztési forrásokat fagyasztanak be. Úgy vélik, továbbra is napirenden marad a bírói függetlenség kérdése, és megjegyzik, hogy az új bírói hivatal élére az Orbán család barátja került, aki egyben egy prominens fideszes képviselő felesége.

Az Economist szerint az USA is osztja az uniós aggodalmakat, ráadásul a média szabadságát illetően is egyre nagyobb a nyomás. Mint írják, a liberális Klubrádió, mely gyakran nem hivatalos ellenzékként lép fel Magyarországon, szintén téma lett Brüsszelben. A blog szerint a rádió rendkívüli népszerű Budapesten, különösen azután, hogy az állami médiából eltávolították a független gondolkodású újságírókat. Írnak arról, hogy a Klubrádió frekvenciáját a fővárosban egy homályos hátterű rivális kapta meg magasabb ajánlatával és azzal a tervével, hogy zenét sugároznak beszélgetős műsorok helyett. Végül megemlítik, hogy a héten Neelie Kroes, a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos is azt mondta, hogy ezek a hírek "aggasztóak".