Félelemben élő gyöngyöspatai romákról ír a Guardian

Vágólapra másolva!
Gyöngyöspatáról közölt terjedelmes beszámolót a Guardian. A brit lap tudósítója az egyik helyi nő meghívására utazott a faluba, és ír a romák félelmeiről, a masírozó katonákról, az iskolai szegregációról és a Kanadába vágyó helyiekről is.
Vágólapra másolva!

Szegény, bántalmazott, másodosztályú - félelemben élő romák egy magyar faluban címmel közölt terjedelmes tudósítást pénteken a brit Guardian Gyöngyöspatáról. Az írás szerint a családok kétségbeesetten élnek a megosztott közösségben a terror hónapjai és a szegregáció évei után.

A cikket Helen Pidd jegyzi, aki Váradi Natasa meghívására érkezett a faluba 2012 elején. A beszámoló szerint a 31 éves nő házát, mely sötét és dohos, tíz gyermekével osztja meg. Áram, víz, gáz nincs, félóránként egyik gyerekét küldi a kúthoz egy vödör vízért.

Váradi Natasa arról számolt be, hogy december 22-én kővel dobták be az ablakát, és félnek. Az írás szerint van is miért, mivel az európai roma jogvédő szervezet szerint hét felnőtt és két roma gyerek vesztette életét 49, romák ellen irányuló támadásban 2008 januárja és 2011 áprilisa között.

A beszámoló szerint a 31 éves Váradi Natasa egészen tavaly húsvétig egyszer sem hagyta el Gyöngyöspatát, amelynek 2800 lakosából 450 roma. Akkor is azért kellet elmennie, írja, mert a Szebb Jövőért Polgárőr egyesület tagjai katonai dalokat énekelve vonultak az utcákon, majd csatlakozott hozzájuk a Véderő nevű szervezet, amelynek tagjai terepszínű ruhát viseltek, és kést, ostort hordtak maguknál. A Guardiannek a nő elmondta, hogy majdnem két hónapig tartott ez az állapot, éjjel-nappal járták az utcákat, énekeltek, bekopogtak az ajtókon és becsmérlő szavakat kiabáltak.

Helen Pidd az írásában itt tér rá arra, hogy tavaly áprilisban egy amerikai üzletember busszal "evakuált" 267 roma nőt és gyereket, akkor, amikor az egyik katonai csoportosulás "edzőtábort " szervezett a faluba. A szerző szerint a magyar belügyminiszter tagadta, hogy vészkiürítés volt, és az utat szervezett nyaralásnak nevezte.

A gyöngyöspatai nő elmondta a brit lap tudósítójának, hogy férjének ez már túl sok volt, és tavaly szeptemberben annyi pénzt kapart össze, hogy Kanadába menjen, hogy ott menedékjogot kérjen. A cikk szerint Kanada a romák legfőbb úti célja, és magyarok kértek a legnagyobb számban menedékjogot az országban, 2010-ben 2297 esetben. A Guardian szerint az elmúlt hat hónapban 45 gyerek és 22 felnőtt hagyta el Gyöngyöspatát és ment Kanadába.

Váradi és a gyerekei is Torontóba készülnek, amint meglesz a pénzük repülőjegyre. "Nincs itt élet többé" indokolta a nő. Arra a kérdésre, hogy mire számít Kanadában, azt mondta, hogy a férje szerint ott boldogok lesznek, mert ott szeretetet kapnak (itt olvashatja az [origo] helyszíni riportját a menedéket kérő magyar romákról).

A szerző járt a helyi iskolában, ahol beszámolója szerint azt tapasztalta, hogy a felső emeleten, ahová a nem romák járnak, sokkal jobban felszerelt tanterem van, benne például elektronikus tábla, míg a földszinten lévő, romákból álló osztályba csak fekete tábla jut. A roma gyerekek arra panaszkodtak, hogy csak a felső emeletiek járnak úszni, ők ki vannak zárva az órák utáni foglalkozásokból, és nem használhatják a fenti vécét sem.

A Guardian gyöngyöspatai beszámolója a közmunkaprogram bemutatásával zárul. Eszerint a munkanélküli helyieket - szinte kizárólag romákat - kivezényelték fát vágni a közeli erdőbe. Megszólaltatnak egy roma jogvédőt, aki szerint ez "munkatábor".