Mit köszönhet Kádár Jánosnak Orbán és Gyurcsány?

Gyurcsány Ferenc, Demokrata Koalició, DK-kongresszus
Vágólapra másolva!
A kontinentális galambászok szomszédságában tartotta első kongresszusát Gyurcsány Ferenc pártja, ahol sok időt töltöttek azzal, hogy keresték a szavakat Orbán Viktor rendszerének a leírására. Hirdettek egy merész programot is arra az esetre, ha kormányra kerülnének, Gyurcsány pedig elmondta, mit köszönhet szerinte ő és Orbán Kádár Jánosnak
Vágólapra másolva!

"Balra a galambászok, jobbra a DK-gyűlés" - igazította útba az [origo] munkatársát egy biztonsági őr szombaton reggel a budapesti SYMA-csarnokban, ahol a kontinentális postagalamb-kiállítás mellett a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) tartotta első, programalkotó kongresszusát.

A DK alapszabálya szerint a tavaly októberben alakult párt minden tagja részt vehet a kongresszuson. Bár Debreczeni József, a DK alelnöke kora délutáni beszédében azzal viccelődött, hogy a színpadról 401 ezer embert lát - a Belügyminisztérium 400 ezer főre becsülte a múlt szombati kormánypárti demonstráció résztvevőinek számát -, a hivatalos adatok szerint mintegy 1700 párttag regisztrálta magát a helyszínen.

"Egészen friss, és csak ezer forint" - ajánlotta egy nő egy kis asztalnál azt a DVD-t, amelyet Gyurcsány háromnapos miskolci látogatásáról forgattak. Árulták Debreczeni 2006-ban kiadott Gyurcsány-könyvét, és a DK-pólóból is többféle volt kapható. "Ezt a pártot ti tartjátok el. Nem túl gazdagon, de ti tartjátok el" - viccelődött később Gyurcsány, és a párttagok valóban sorban járultak ahhoz az asztalhoz, ahol egy cipősdobozba gyűjtötték az adományként adott ezreseket. Az aktivisták szorgalmasan írták az adományokról a nyugtákat.

Nacionalizmus és viktorizmus

"Orbánnak mennie kell!" - adta meg az alaphangot rögtön beszéde elején Gyurcsány, aki szerint a kormányfő "hazug forradalma elbukott". "Magyarország nagy bajban van, a harmadik köztársaság elbukott, a nemzet szétszakadt" - mondta Gyurcsány, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök "antidemokratikus nacionalizmust" épít, ezzel szemben ők inkább "demokratikus republikanizmust" szeretnének.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A jelenlegi rendszer pontos meghatározására korábban Vitányi Iván, a DK örökös tiszteletbeli elnöke is kísérletet tett. Ő úgy fogalmazott, leginkább az autokrácia vagy a monokrácia szóval lehetne leírni a rendszert, esetleg hívhatjuk viktorizmusnak is, de a lényeg, hogy minden hatalom egy csoport kezében van, a csoport pedig egyetlen ember kezében van. Az idős politikus ugyanakkor azt mondta: olyan demokratikus reneszánsz vette kezdetét, amelyet 1945-ben, 1953-ban és 1988-ban tapasztalt.

A harc azonban nehéz lesz - figyelmeztetett Vitányi, aki szerint "az autokrácia hívei fegyelmezetten, falként állnak a rendszer mellett". Pár perccel később Gyurcsány is kitért arra, hogy múlt szombaton az Andrássy úton "százezres sokaság vonult". A volt kormányfő ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem elég leváltani Orbánt, mert vele együtt nem távozik automatikusan az a mentalitás, amit képvisel. A "köztársaság ügyének" Gyurcsány szerint csak akkor lesz többsége, ha képesek lesznek hidakat építeni a "jobboldal demokratikus része" felé.

Kemény szavak

Gyurcsány csak érintőlegesen beszélt saját korábbi kormányzásáról. Azt mondta: figyelmeztető jelként kell arra tekinteni, hogy 2006-ban a vezetésével győztek ugyan a szocialisták, de "a reformok egy része elbukott", mivel az ország jelentős része nem akarta azokat. A pártelnök szerint jelenleg Orbán is hasonló helyzetben van, a kétharmad mögött lassan már csak a választókorú népesség ötöde áll.

A zömében idős emberekből álló közönség körében Gyurcsány azzal aratta a legnagyobb tetszést, hogy azt mondta: a korábban még szabadságharcot hirdető miniszterelnök "feltartott kézzel jött haza Brüsszelből", majd bevallotta, hogy feladta az elveit, csak azért, hogy megtarthassa a hatalmát. "Ez igazi nemzeti szégyen!" - jelentette ki Gyurcsány, a közönség pedig kitörő tapssal jutalmazta a kemény szavakat.

Összefoglaló a DK kongresszusáról

Gyurcsány külön foglalkozott az oktatás átalakításával, és mondandójába kevert némi kádári nosztalgiát is. Úgy fogalmazott, hogy ő ugyan kritikusan tekint a Kádár-korra, de az nem vitatható el Kádár rendszerétől, hogy "demokratizálta a tudáshoz való hozzáférést". Példaként önmagát és Orbánt emlegette, mint akik szegény családból indulva is miniszterelnökök lehettek. Ezzel szemben szerinte az Orbán-kormány most "gyerekek százezreitől veszi el a felemelkedés lehetőségét", az iskolákat pedig "a keresztény nemzeti középosztály nevelőtáboraivá" alakítja.

A foci szabályai

A közvélemény-kutatók által jelenleg még a bejutási küszöb alatt mért DK elnöke többször is előre szaladt az időben, és részletekbe menően kezdett arról beszélni, mi történik majd, ha leváltják a jelenlegi kormányt. Az alapvetés szerinte az, hogy hatályon kívül kell helyezni az "orbáni alkotmányt", a sarkalatos törvényeket, és el kell mozdítani posztjukról az ezek alapján kinevezett vezetőket. Az alaptörvény eltörléséhez Gyurcsány szerint nem is kell kétharmados többség, bár az új alkotmány elfogadásához szükség lesz az ellenzék egy részének támogatására is. Azt nem részletezte, hogy jogilag hogyan oldaná meg

Nem sokkal később Debreczeni József futballhasonlattal igyekezett elmagyarázni, miért nem szabad elfogadni a Fidesz által megalkotott kereteket. Lesz ugyan meccs - mondta Debreczeni -, de a fideszeseknek kézilabdakapujuk lesz, 18-an lesznek a pályán, akár kézzel is hozzáérhetnek a labdához. Az ellenzéknek ezen a meccsen öt góllal kellene nyerni, miközben a "gólvágót" ki akarják állítani, mert "állítólag Sukorón kézzel ért a labdához" - utalt az alelnök a Gyurcsány ellen folyó nyomozásra.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A pártelnök korábban azt mondta: sokan vannak az ellenzéki térfélen, de lényegében csak abban értenek egyet, hogy az Orbán-kormány árt az országnak. Gyurcsány nem mondta ki a hétvégén szintén kongresszust tartó LMP nevét, de egyértelműen utalt rá, amikor azt mondta: látják a többi ellenzéki párt "belső nyavalyáit", ezért az ellenzéki összefogást sürgető párttársainak azt ajánlotta, hogy megértéssel és türelemmel viszonyuljanak a többi ellenzéki párthoz.

Gyurcsány rajongói

Vannak azonban DK-tagok, akik nem ilyen megértők. Két idősebb férfi például a folyosón arról beszélt az [origo]-nak, hogy az LMP "nem akar belépni a szövetségbe", aminek viszont szerintük az lesz a vége, hogy Orbán hatalomban marad. A férfiak szerint az LMP-seknek "abba kellene hagyniuk végre a duzzogást" és szövetkezni a DK-val meg az MSZP-vel, mert csak egy ember van, aki biztosan le tudja győzni Orbán Viktort, ez pedig Gyurcsány Ferenc.

"Korábban nem nagyon szimpatizáltam Gyurcsány politikájával, de egyre közelebb érzem" - mondta a kongresszus valószínűleg legfiatalabb résztvevője, a 18 éves Alex, akit egy barátja vitt a DK közelébe. Az érettségi előtt álló fiatalember már megjárta Gyurcsányékkal a miskolci Avasi lakótelepet is, ő készítette és töltötte fel a Facebookra az erről szóló videókat. "Nagyon őszinte emberek, akkor is ugyanúgy viselkednek, mikor nem megy a kamera" - mondta a fiú, miközben a telefonjával fényképezte a kongresszus résztvevőit.