Vágólapra másolva!
A vádirat szerint a korábban a Honvédelmi Minisztériumnál dolgozó vezetők megegyeztek abban, hogy a minisztérium általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a megrendelés fejében visszakapnak bizonyos összegeket. A nyomozók adatai szerint a vádlottak nyolc év alatt összesen több mint 200 millió forintot kértek, illetve kaptak.
Vágólapra másolva!

Magas rangú katonák és polgári alkalmazottak, összesen 17 vádlott büntetőpere kezdődött meg hétfőn a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa előtt. A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A katonai ügyészség szerint a vádlottak - a Honvédelmi Minisztérium (HM) intézményeinek vezetői, illetve alkalmazottjai - pénzt követeltek és kaptak több, a tárcának beszállító vagy arra pályázó cég vezetőjétől. A nyomozati adatok alapján 2002 és 2010 között összesen több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak.

A tárgyalás első napján ismertetett vádirat szerint a három dandártábornok - L. István Attila elsőrendű, H. András negyedrendű és O. János tizenhatodrendű vádlott - megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól az azoknak adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A vádirat azt is tartalmazza, hogy a harmadrendű vádlott, N. Dénes közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt. Az ügyben vádlottként bíróság elé állított további, katonai szolgálatot teljesítő, illetve polgári alkalmazottak részben a "hallgatásért", részben közreműködőként kaptak pénzt. A tábornokok a HM intézményeiben vezető beosztást töltöttek be.

A vádirat szerint az ötletadó az elsőrendű vádlott volt. A cégektől visszakapott összegből 20 százalékot elkülönítettek a közös költségekre, a fennmaradó részt pedig elosztották, ám ez változott az államtitkár bevonásával, aki az ügyész ismertetése szerint a visszaosztott pénz felét kérte. A nyomozati anyagban az szerepel, hogy a vádlottak kezdetben kisebb összegeket, ajándéktárgyakat vettek át, baráti rendezvények finanszírozását fogadták el, később akár százezreket havonta a megrendelés megtartásáért. Kaptak pénzt egyebek mellett a HM-üdülőket üzemeltető és felújító cégtől, számítástechnikai szolgáltatást végző vállalkozástól, karbantartó, takarító és nyomdaipari cégektől, klímaberendezések gyártóitól, munkaruhák szállítóitól. Az összegeket parkolókban, autókban, vendéglőkben, hotelekben vették át.

A katonai ügyész ismertetése szerint egy irodaszerek beszállításával foglalkozó cég például két év alatt összesen hárommilliót fizetett a vádlottaknak, egy ingatlanok üzemeltetésével, kertészettel, takarítással foglalkozó társaság képviselője 2004-től 2007-ig összesen 12 millió forintot, egy másik, hasonló profilú cég igazgatója 2002 és 2009 között összesen 64,5 millió forintot adott át különböző éttermekben azért, hogy velük kössenek szerződést. Egy másik cég a külföldre vezényelt katonák ingóságainak a szállításával foglalkozott, ők 2002 és 2004 között évi 24 millió forintot adtak át, míg egy delegációk szállítását végző vállalkozás 2003 és 2007 között összesen 11 millió forintot juttatott a vádlottaknak.