Péterfalvi függetlennek látja az általa vezetett új adatvédelmi hatóságot

Vágólapra másolva!
Az európai adatvédelmi nap alkalmából mutatta be Péterfalvi Attila az általa vezetett új intézményt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, amely szerinte teljes egészében független, és megfelel az uniós irányelveknek is. Az Európai Unió a többi között az adatvédelmi biztosi hivatal átalakítása miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint az általa vezetett új intézmény teljes egészében független, és megfelel a vonatozó európai uniós irányelvben megfogalmazott kritériumoknak. Péterfalvi Attila a január 1-jétől működő adatvédelmi hatóság elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az európai adatvédelmi nap (január 28-a) alkalmából bemutatta az új intézményt, valamint közvetlen munkatársait.

Elmondta, a hatóság megalakulása szorosan összefügg az alkotmányozási folyamattal, továbbá szorosan kapcsolódik az ombudsmani rendszer átalakításához. Hozzátette: az új, "egybiztosos" rendszerrel nyilvánvalóvá vált, hogy az adatvédelmi ombudsmannak ezt a struktúrát el kell hagynia, hiszen nem lehet helyettese az alapjogi biztosnak, mert akkor nem lehetne független.

A független, csak a törvényeknek alárendelt hatóság feladata a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése.

Az Európai Unió kifogásolta az adatvédelmi biztosi hivatal átalakítását, és emiatt kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen.

Jóri András volt adatvédelmi biztos szerint a függetlenség megsértésével hozták létre az új adatvédelmi felügyelő szervet. Közleményében azt írja, hogy jogellenes volt az ő elmozdítása is mandátumának lejárta előtt, volt munkatársait pedig munkajogi szabályokat sértő módon bocsátották el.