Bedugjuk a papát a dunyha alá - zimankó az ország leghidegebb falujában

fagy, hideg, tél, fagyzug, Zabar, Borsy Béla, a nagykállói általános iskola ötödikes diákja a tanterem ablakát borító jégvirágot nézi 2009 januárjában
Vágólapra másolva!
Harminc kisiskolás fázott meg és maradt otthon, a reumások rakják a tüzifát, a betegek a dunyha alatt, a komondorok és a tyúkok szalmába bújva vészelik át a hideget az ország leghidegebb falujában, Zabarban. Itt kedden hajnalban mínusz 17 fokot mértek, de a falusiak nem aggódnak nagyon: örülnek a szikrázó napsütésnek, amelyben még a kiakasztott ruha is megszárad.
Vágólapra másolva!

"Én úgy felöltöztem, mikor kimentem a tyúkokat etetni, mint annak a rendje" - a Zabar faluban élő Kovács Béláné a hideg reggeleken langyos vizet visz a tyúkoknak, hogy ne fázzanak annyira. Az állatok bebújnak a szalmába, amennyire tudnak, és még a bundás komondorok is behúzódnak a disznóólba. Az ország leghidegebb településén ugyanis kedd hajnalban mínusz 17 fokot mértek, vagyis most kezdődik igazán a tél.

A Nógrád megyei falu és környéke egy fagyzugban helyezkedik el, úgyhogy rendszeresen hidegrekordokat dönt, már több mint negyvenszer ért el negatív csúcsot itt a hőmérséklet. Már egy tavaly októberi hajnalon is mínusz 6,4 fokot mértek itt, de a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 31,9 fok volt. A falu vezetése nemrégen úgy döntött, a címerbe bekerül egy hópihe, hogy szemléltesse a környék időjárási jellegzetességét.

Forrás: MTI/Komka Péter
Nógrád megyében kedden beköszöntött az igazi tél

Most egyelőre nincs szó hidegrekordról, és az [origo] által telefonon megkérdezett falusiak nem is aggódnak túlzottan. A rosszkedvet ugyanis elűzi a szikrázó napsütés. "A szobába mindig odasüt a nap, úgyhogy ha megebédeltettem a papát, aki most beteg, betakarom a dunyhával, és majd szellőztetek is, hogy friss levegő jöjjön be" - mondta Kovács Béláné. "Kicsit fúj a szél, de szép az idő, még a ruhák is megszáradtak kint" - mesélte egy idős asszony, aki szerint az idén még nem is volt túlzottan hideg, ennél sokkal rosszabbat is elviseltek már.

"Amikor nyolc éve megállás nélkül esett a hó, bár csak mínusz öt volt, sokkal nehezebb volt" - mondta az [origo] kérdésére Nagy Tamás polgármester. "Amikor plusz egyfokos ködös idő van, az sokkal rosszabb ennél, akkor felkelni sincs kedve az embernek, ilyen szép napsütésben viszont jó kedvvel megy az ember mindenhová. Még a postás is, pedig ő már hetvenéves" - tette hozzá.

A napsütés ellenére azért folyamatosan fűteni kell - fával, mivel "a gáz mellett megfagynánk". Egy idős nő kérdésünkre azt mondta, kisnyugdíjból nagyon nehéz dolga van, mert erre a télre 120 ezer forintért vett fát, és "bizony nagyon fogyóban van". Egyébként a falusiak a megkérdezettek szerint biztonságban vannak, mert a polgármester és az idősotthon gondozója is rendszeresen járja a falut, és nézi, hogy füstölnek-e a kémények. Ha nem, akkor osztanak tűzifát.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Az iskolában mindig jó meleg van - a fotó egy nagykállói iskolában készült

A tüzelővel kapcsolatos gondokról beszélt kérdésünkre Kiss Józsefné iskolaigazgató is. Az emberek szerinte tudnak gallyfát gyűjteni az erdőben, ha megszorulnak. Ezt ugyan félig tilosban teszik, de nem teszik tönkre az erdőt, mert csak gallyat gyűjtenek. Az igazgató szerint a környéken nem nézi ezt senki rossz szemmel, inkább becsülik azokat, akik így is dolgoznak azért, hogy a gyerekeik ne fázzanak. Zabarban és a szomszédos Szilaspagonyban ugyanis nagyon sok a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerek, akinek a családjában nehezen jön össze a fűtésre való pénz.

Ezért Kiss Józsefné szerint az óvodába és az iskolába is mindenki rendesen bejár, mert "itt meleg van, jó és tiszta a környezet" - fogalmazott. Az utóbbi napokban ugyanakkor megnőtt a hiányzók száma, már a gyerekek 15 százaléka hiányzik, harmincan jelentettek beteget. Kissné azt mondta, ez nem meglepő, hiszen a Cereden levő iskolába és az óvodába három faluból - Zabarból, Szilaspogonyból és Ceredről - járnak be a gyerekek, akiknek reggelente várniuk kell a buszra a hidegben. Zabarból járnak be tanárok is, akik reggelente a diákokkal "együtt fagyoskodnak" a megállóban. De ha kell, elintézik, hogy mindenkit beengedjenek a polgármesteri hivatalba, amíg nem jön a busz.

Így alakul ki a fagyzug

Derült, szélcsendes éjszakákon gyakran előfordul, hogy kis területen is nagy hőmérsékleti különbségek alakulnak ki. A háttérben az áll, hogy a melegnél nagyobb fajsúlyú hideg levegő az adott terület legmélyebben fekvő, úgynevezett lefolyástalan részét foglalja el. Dombokkal, hegyekkel körülzárt helyen több fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mutatnak ezért a hőmérők, mint akár a legközelebbi, de nyíltabb terepen fekvő településen. Fagyzugok a kiskertben is lehetnek - így esik meg, hogy tavasszal a mélyebb részeken elfagynak a palánták, míg pár méterrel arrébb már nem károsodnak.