Megmérgeztek egy saspárt Heves megyében

Vágólapra másolva!
A két parlagi sas tetemét egy sportvadász találta meg. Az egyik madár testében hat sörétet fedeztek fel, feltehetően néhány hónapja próbálták meg lelőni.
Vágólapra másolva!

Madármérgezési esethez riasztották január közepén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI). Egy sportvadász Heves megyei terepbejárása közben egy szlovák gyűrűt viselő, hatéves parlagi sas tetemét fedezte fel, röviddel később a madár párja is előkerült. Az állatorvosi és toxikológiai vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy mindkét madár szándékos mérgezés áldozatává vált.

Az állat tetemében hat sörétszem is volt, egy hónapokkal vagy évekkel korábban túlélt lövés következtében - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye. "Ez az eset jól példázza, hogy hazánk vadvilágának pusztítása milyen súlyos és összetett probléma. Az elmúlt 15 évben több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan mérgezés áldozatául, és a meg nem talált áldozatok száma ennek többszöröse lehet" - mondta Horváth Márton, az MME fajvédelmi csoportvezetője.