Összevarrta cellatársa száját egy rab Kaposváron

Vágólapra másolva!
Összeverte, majd három öltéssel összevarrta cellatársa száját egy fiatalkorú elítélt a kaposvári börtönben. Az ügyészségi vizsgálat szerint a börtön törvényt sértett, amikor egy cellába tett egy elítéltet és egy előzetesben lévő személyt, a BVOP viszont közölte, a börtönben majdnem kétszer annyi rabot kell elhelyezniük, mint amennyi hely van.
Vágólapra másolva!

Január 22-én a kaposvári börtönben egy fiatalkorú elítélt összevert egy szintén fiatalkorú, előzetes letartóztatásban lévő fiút - számol be az esetről a Somogy megyei hírekkel foglalkozó Sonline. Az írás szerint a száját tűvel és cérnával, három öltéssel összevarrta, a hátára pengével feliratot karcolt, bal lábát tollal összeszurkálta, jobb lábát összevagdosta. Az elítélt állítólag azzal fenyegette a fiatalkorút, hogy eszik a húsából.

"Huszonöt éve dolgozom itt, de hasonló esetre nem emlékszem" - mondta az [origo]-nak Egerváriné Luca Gyöngyi, a Somogy Megyei Ügyészség szóvivője. A szóvivő tájékoztatása szerint mindkét fiatal rablás miatt volt börtönben. A kaposvári ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés miatt indított eljárást, emiatt a bántalmazót akár 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

A Somogy megyei büntetés-végrehajtási intézetben történtek miatt a Somogy Megyei Főügyészség is vizsgálatot indított, ennek során megállapították, hogy mulasztásos törvénysértés történt. Az elítélt és előzetes letartóztatásban lévő személy ugyanis nem tartózkodhat egy cellában.

A BVOP (Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) szerint viszont a két fogvatartott az aznap estét az úgynevezett szállítózárkában töltötte, ugyanis másnap szálították volna őket. A bántalmazás után a sérültet azonnal megvizsgálták, ellátták, és kórházba szállították, ahol gyógyul. Az intézetparancsnok kényszerítés bűntettének gyanújával eljárást kezdeményezett - áll a BVOP közleményében.

A BVOP szerint az elkülönítés szabályainak a betartását az országos parancsnok utasítására kivizsgálják a börtönben. A közlemény ugyanakkor megjegyzi, hogy a kaposvári börtön feladata a megyében elrendelt előzetes letartóztatások foganatosítása, viszont a telítettsége emiatt "tartósan meghaladja a 180 százalékot" - vagyis csaknem kétszer annyi embert őriznek a börtönben, mint ahány főre azt eredetileg tervezték.

A közlemény nem szól a bántalmazás részleteiről, így arról sem, hogy valóban bevetett-e a támadó pengét és tűt-cérnát a társával szemben, és ha igen, akkor hogyan juthatott ezekhez az eszközökhöz. Az [origo] erre vonatkozó kérdésére a BVOP úgy reagált, hogy a rabok tarthatnak maguknál varrókészletet és úgynevezett lehúzóborotvát. A bántalmazás részleteiről nem közöltek részleteket arra hivatkozva, hogy az ügyben még zajlik a nyomozás. A börtönben ugyanakkor részletes vizsgálat indult, amely feltárja majd "az eset összes körülményét". A Kaposvári Városi Ügyészség pedig nyomozást indított a Somogy megyei büntetés-végrehajtási intézetben történt bántalmazás miatt. Az ügyészség ugyanakkor felhívással élt a börtön parancsnokához a szabálytalan fogva tartás megszüntetése miatt, mivel elítélt és előzetes letartóztatásban lévő nem tartózkodhat egy cellában.