Vádat emeltek Staudt Gábor jobbikos képviselő ellen

Vágólapra másolva!
A Jobbik képviselőjét Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt igazgatója jelentette fel hivatali rágalmazás miatt. Staudt Gábor mentelmi jogát tavaly tavasszal függesztette fel a parlament.
Vágólapra másolva!

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Staudt Gábor ellen, amiért a jobbikos országgyűlési képviselő 2010 szeptemberében alaptalanul állította azt, hogy Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal általa feljelentett akkori főigazgatóját gyanúsítottként hallgatták ki a katonai ügyészségen, és kezdeményezik az előzetes letartóztatását.

Az ügyészség szóvivője, Fazekas Géza elmondta elmondta: az ügyészség Balajti László feljelentése alapján emelt vádat a jobbikos képviselő ellen a múlt héten. Staudt Gábor mentelmi jogát a legfőbb ügyész kérésére az Országgyűlés még 2011 tavaszán felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként ki is hallgatta az országgyűlési képviselőt.

Staudt Gábor szeptember 23-án - ügyvédje közlésére hivatkozva - sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta meg Balajti László altábornagyot. Balajti ellen Staudt Gábor júniusban tett feljelentést hivatali hatalommal való visszaélés, valamint hivatalos személy által elkövetett becsületsértés miatt azután, hogy az altábornagy által vezetett Alkotmányvédelmi Hivatal olyan szakvéleményt készített, amely szerint Staudt és három jobbikos frakciótársa nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Staudt Gábor akkor azt is közölte, hogy a főigazgató előzetes letartóztatását kezdeményezik, mivel Balajti a munkahelyén - ahová változatlanul bejár - bizonyítékokat semmisíthet meg, és befolyásolhatja az ellene folyó eljárást. Staudt az MTI-nek azt mondta: ügyvédjét a feljelentés miatt eljáró katonai ügyész személyesen tájékoztatta arról, hogy Balajti Lászlót eljárás alá vonták, gyanúsítottként hallgatták meg, továbbá arról is, hogy az ügyészség lefoglalta a hivatal szakvéleményét megalapozó iratokat.