A jövő héten akár mínusz 25 fok is lehet

Vágólapra másolva!
A most előre jelzett időjáráshoz hasonló 25 éve volt utoljára. A jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet, és nincs jele az enyhülésnek. Van iskola, ahol a várható nagy hideg miatt rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. A melegedőkben több ezren fordultak meg az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki - közölte Bakondi György főigazgató. Az OKF országos központjában értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a most előrejelzetthez hasonló időjárás utoljára 25 éve, 1987-ben volt. Közölte, a meteorológiai jelentések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl az idő, egyes térségekben elérheti a mínusz 15-20 fokos hideget is, és az ország különböző térségeiben eltérően ugyan, de erős havazás és hófúvás is kialakulhat.

Hatala József országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint október óta 28-an haltak meg kihűlés miatt Magyarországon.

Rendkívüli szünet több iskolában

A várható nagy hideg miatt rendkívüli tanítási szünetet rendelnek el csütörtöktől február 12-ig a Tiszavasvári Középiskolában. Az intézményvezető azt mondta, a fűtési rendszer elavultsága miatt ilyen hidegben csak nagyon nehezen tudják felfűteni a fűtőtesteket a kazánok. A korszerűtlen rendszernek teljes kapacitáson kellene működnie, ami azonban nagyon sokba kerülne az intézménynek - tette hozzá Szabó Zoltán. A kiesett napokat a tavaszi tanítási szünet lerövidítésével, valamint szombati tanítással pótolják majd. A középiskola a csaknem másfél hetes szünet elrendelésével jelentős, a becslések szerint több mint kétmillió forintot takaríthat meg az önkormányzatnak.

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a nagycenki általános iskolában is, mert elromlott a kazán. A hibát hétfőn észlelték, de kedden még volt olyan meleg az épületben, hogy megtarthatták az órákat. Az igazgató azonban úgy ítélte meg, hogy szerdán már túl hideg lesz ahhoz, hogy a gyerekeket beengedjék, ezért rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a településvezető. Csorba János, a település független polgármestere jelezte, hogy csütörtökre megjavítják a gázkazánt, így ismét lesz oktatás az iskolában.

Nincs jele az enyhülésnek

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet - közölte Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A következő napokban napközben sem lesz mínusz 10 Celsius-foknál magasabb a hőmérséklet. Több helyen erős, viharos szélre is számítani lehet.

Péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani.

Időközben az Országos Meteorológiai Szolgálat módosította a honlapján közzétett, a szerdai napra vonatkozó figyelmeztetést. Eszerint az extrém hideg miatt jelenleg hat megyében - Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. A jelenlegi előrejelzésben csütörtökre ugyanerre a hat megyére adott ki extrém hidegre vonatkozó figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Több ezren fordulnak meg a melegedőkben

Negyven férőhelyes ideiglenes éjjeli menedékhelyet nyit csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten, a Volánbusz Zrt. Etele téri pályaudvarának az emeletén. A közlekedési társaság az oktatási központjának a helyiségeit biztosította átmeneti használatra. A szeretetszolgálat közleményében figyelmeztet arra, hogy mínusz tíz fok alatti hidegben a fedél nélkül töltött éjszaka közvetlen életveszélyt jelent.

A szervezet kilenc utcai gondozószolgálatot működtet a főváros budai oldalán, a diszpécserközpontja huszonnégy órán át elérhető, és szükség esetén krízisautót küldenek az utcán fekvő emberekért. A segélyszervezet öt nappali melegedőjében ezekben a napokban több ezer ember fordul meg, köztük egyre több nyugdíjas, és a hajléktalanlét fölött élő rászoruló is akad, aki adományruháért, ételért, fürdési és mosási lehetőségért, vagy adott esetben orvosi ellátásért tér be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat éjszakai szállást nyújtó budapesti intézményeiben 252 állandó és 43 ideiglenes férőhely van. A segélyszervezet senkit nem utasít el, aki menedéket kér, szállást nyújtó intézményei a fagyos idő beköszöntével maximális kihasználtsággal működnek. Szükség esetén a folyosóra lefektetett matracokon helyezik el a menedéket kérő embereket.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke a kihűléses halálesetek kapcsán korábban az MTI-nek elmondta, a legveszélyeztetettebbek az otthonukban egyedül élő idősek, és nem a hajléktalanok. Az ilyen halálesetek kétharmada saját lakásban, egyharmada közterületen történik. Mint mondta, a kihűléshez az elhagyatottság és az oda nem figyelés vezet.

A rendkívül hideg időjárás miatt a MÁV átmenetileg éjszaka is nyitva tartja a vasútállomások várótermeit. Szarka László, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója közölte: a MÁV-csoport felkészült a téli zord időjárásra a fennakadások elkerülése, a vasúti pálya szabadon tartása érdekében. Kiemelten figyelik a vonatok fűtési és világítási berendezéseinek működőképességét, az ablakok zárhatóságát, hogy a hideg időjárás ne okozzon problémát a személyszállító szerelvényeken. A kiindulási állomáson a vonatokat - az időjárástól függően - akár 120-180 perces előfűtés után indítják.

Speciális jég- és csúszásmentesítő anyagokkal, hóeltakarító eszközökkel és munkaidőn túli ügyeleti rendszerrel készül az extrém hideg időjárásra a GYSEV. A vasúttársaság ügyeletet rendelt el: szükség esetén pluszmunkatársakat rendelhet be dolgozni, erre a vállalati tervben túlóraköltséget különítettek el a vasúttársaságnál. A munkatársaknak folyamatosan biztosítanak védőitalt; általában forró teát.

A nagy és várhatóan tartós hideg miatt a Belügyminisztérium kedden arra kérte az energiaszolgáltatókat, hogy átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számláik kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél. Eddig a Főgáz gázszolgáltató és az EDF Démász villamosenergia-szolgáltató hirdetett kikapcsolási moratóriumot. Pénteken átmeneti kikapcsolási moratóriumot léptet életbe a Tigáz is.

Az Országos Polgárőr Szövetség körlevélben hívta fel a polgárőrök figyelmét a rendkívüli fagy következményeinek elkerülésére. Túrós András, a szövetség elnöke arra kérte a polgárőröket, hogy kiemelt feladatként végezzék a hajléktalanok és a rászoruló idősek figyelemmel kísérését, védelmét. Az egyesületek kapcsolatot tartanak az önkormányzatokkal, a rendőrséggel és az e területen tevékenykedő civil szervezetekkel. A polgárőrök lehetőség szerint csatlakoznak a karitatív szervezetek akcióihoz, segítik a melegétel és forróital kiosztását, járőrözés közben pedig kiemelt figyelemmel kísérik a lakóépületek fűtésére utaló jeleket, így például, hogy füstöl-e a kémény.