Három nap alatt félméteres hó eshet

időjárás, hideg, fagy, ázsi András meteorológus figyeli Európa időjárási modelljét egy számítógép monitorján az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Észak-magyarországi Regionális Központjában, Miskolcon
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől három napon át havazni fog, az Alföldön 50 centi, a főváros környékén 25 centi hó is eshet. A hideg és a várható havazás miatt tizenegy megyében van elsőfokú figyelmeztetés. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok várható, és legalább tíz napig nem várható enyhülés. A hideg már több áldozatot is szedett, kihűlt férfiholttestet találták Pécsen, Bodrogolasziban és Mátészalkán is. Budapesten és Debrecenben ételt, forró teát és C-vitamint osztanak a hajléktalanoknak és rászorulóknak.
Vágólapra másolva!

Péntek déltől erős havazást és szélvihart prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország területére, vasárnap estére helyenként akár félméteres is lehet majd a hó. Az OMSZ csütörtök délutáni tájékoztatása szerint péntek délelőtt az ország déli részén havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik, majd szombatra virradó éjszaka a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed.

Az OMSZ közleménye szerint vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számítani, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható. Az előrejelzés szerint folytatódik a nagyon hideg idő, legalább tíz napig lényeges enyhülés nem lesz. Pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között alakul a hőmérséklet. A leghidegebb hétfőn várható: az előrejelzés szerint mínusz 16 és 21, egyes helyeken mínusz 25 fok is lehet a leghidegebb hőmérséklet.

Tizenegy megyére adtak ki figyelmeztetést

Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a fagy, illetve a várható havazás miatt. A szolgálat honlapján olvasható adatok szerint a rendkívüli hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest megye kivételével az összes Dunától keletre fekvő megyében) van elsőfokú veszélyjelzés.

A most előre jelzett időjáráshoz hasonló 25 éve volt utoljára. A jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet, és nincs jele az enyhülésnek. Van iskola, ahol a várható nagy hideg miatt rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. A melegedőkben több ezren fordultak meg az elmúlt napokban.

Forrás: MTI/Vajda János
Egy meteorológus Európa időjárási modelljét nézi az OMSZ miskolci központjában. A szolgálat február 3-tól tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést a rendkívüli hideg időjárás, illetve a várható havazás miatt

Három halott

Egy kihűlt férfi holttestére bukkantak Pécs panelházas városrészében csütörtökön hajnalban - közölte a Dél-dunántúli Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója. Buda Péter elmondta: a középkorú férfit a pécsi Kertvárosban, a távhőszolgáltató egyik Krisztina téri hőcserélőközpontjában találták meg csütörtökön hajnalban, halálát nagy valószínűséggel kihűlés okozta.

Szintén kihűlés okozhatta egy bodrogolaszi és egy mezőkeresztesi férfi halálát. Előbbit házától körülbelül 70-80 méterre, egy sűrű növényzettel benőtt telken, a földön fekve találták meg. Az 59 éves mátészalkai férfi még január elején távozott pizsamában és papucsban otthonából.

Szükség esetén az iskolát is megnyitják

A kormány arra kér minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy lehetőség szerint nyissák meg az összes olyan helyiséget, ahol a hajléktalanok fűtött helyen vészelhetik át a rendkívüli hideget - közölte a kormányszóvivő. Giró-Szász András ugyanakkor azt mondta, hogy a hatóságok számításai szerint "minden hajléktalan számára lehetővé válik, hogy akár melegedőben, akár egyéb (...) menhelyen fedett helyre vonulhasson a zord időjárás időszakában". A kormányszóvivő a lakosságot arra kérte, jelzésekkel, bejelentésekkel segítsék a hatóságok, így a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját.

A nagy hideg miatt teljes hálózatán éjjel-nappal nyitva tartja az utasvárókat, várótermeket a GYSEV - közölte Rázó László szóvivő. Az elsősorban a hajléktalanoknak könnyebbséget jelentő intézkedés előreláthatóan február 6-ig lesz érvényben, ha azonban az időjárás indokolja, meghosszabbítják a hatályát - tette hozzá.

Sopronban három melegedő fogadja a hajléktalanokat, illetve a mostoha időjárás miatt megakadt utazókat - közölte a városháza szóvivője. Kuslics Balázs elmondta, hogy előző este ülésezett a helyi védelmi bizottság, és döntöttek arról, hogy a vasútállomás és a buszpályaudvar várója éjjel-nappal nyitva tart, szükséghelyzetben pedig a Hunyadi János evangélikus óvoda és általános iskolában helyezhetik el a rászorulókat.

Tűzifát osztanak rászoruló családoknak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón - közölte az önkormányzat szóvivője. A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel 46 család tűzifa-támogatásáról döntött azonnali hatállyal a polgármester, a rászorulóknak csütörtökön és pénteken szállítják ki a családonkénti öt-öt mázsa tüzelőt. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai Budapesten és Debrecenben ételt, forró teát és C-vitamint osztanak a hajléktalanoknak és rászorulóknak.

Forrás: MTI/Komka Péter
Kerékpáros Zabaron. A nógrád megyei település és környéke az ország leghidegebb téli középhőmérsékletű területe

Teát és melegedőt kell biztosítani a szabadban dolgozóknak

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szóvivője, Gedeon András az [origo] kérdésére azt mondta, a munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő felénél hosszabb időtartamban nem éri el a szabadtéri munkahelyen a 4 fokot, zárttéri munkahelyen pedig a 10 fokot. A jelenlegi időjárás mellett ezek a feltételek fennállnak, így a munkáltatónak biztosítania kell a vonatkozó rendeletben előírt óránként 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt. A munkavállalók részére tiszta levegőjű, kellő megvilágítású, fűthető pihenőhelyiséget kell biztosítani. A pihenőhelyiséget könnyen tisztítható asztallal, háttámlával ellátott székekkel, ruhafogassal, szeméttartóval, továbbá igény szerint ételek tárolására és felmelegítésére alkalmas berendezéssel kell ellátni. Étkezés előtt biztosítani kell a hideg-meleg vizes kézmosás és a kézszárítás lehetőségét is.

A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére 50 fok hőmérsékletű teát kell szolgáltatni. Az [origo] azon kérdésére, hogy kaphatnak-e plusz védőruhát ilyen hidegben a szabadban dolgozók, a Hivatal szóvivője azt válaszolta, hogy a munkavédelmi törvény végrehajtására kiadott rendeletek részletesen előírják a hideg időben végzett szabadtéri munkák esetén a vízhatlan öltözék, a test egészének vagy egy részének hideg elleni védelmét, a hőszigetelő és a munka jellegének megfelelő mechanikai ellenálló képességgel bíró védőeszközök (kabát, kesztyű, sapka, téli használatra gyártott, meleg béléssel ellátott védőcipő).

A hidegnek minősülő munkahelyekre vonatkozó szabályok betartása minden munkáltatóra nézve kötelező. Amennyiben a munkáltató nem látja el a jogszabályokban előírt feladatait, erről a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőséget értesíthetik, a munkavédelmi hatóság felügyelője pedig helyszíni ellenőrzést tarthat.

Nincs tanítás Borsod megye néhány iskolájában

Újabb iskolákat zártak be egy időre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendkívüli hideg miatt. Kesznyétenben egy hétig, Girincsen két hétig maradnak otthon az iskolások és az óvodások, az önkormányzatok így próbálnak meg spórolni a fűtésen - írja a Borsod Online. A portál közlése szerint Kesznyétenben 300 gyereket érint a rendkívüli fagyszünet, a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzat több százezer forintot szeretne megspórolni, hiszen az iskolában csak gázzal tudnak fűteni. A településen a rászorulóknak tűzifát osztanak.

Girincsen is bezárt átmenetileg mind az iskola, mind pedig az óvoda, a szünet várhatóan február 13-ig tart. A településen 230 gyerek örülhet a rendkívüli szünetnek, az étkezést azonban az önkormányzat továbbra is biztosítja számukra. Az intézkedéssel szeretnének több százezer forintot spórolni. A tanítási napokat tavasszal szombatonként és a tavaszi szünet terhére pótolják majd.

Jövő héten további lehűlés jöhet

A leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további erőteljes lehűlés várható, a leghidegebb éjszakák a jövő hét második felében várhatók - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Mint kifejtette: pénteken hajnalban az ország túlnyomó részén mínusz 10 és mínusz 18 fok közötti hőmérséklet várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 5 és mínusz 10 fok között alakul.

Szombaton egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható a havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A legkevesebb hó északnyugaton várható, ott várhatóan nagyjából 1-5 centiméter hó hull majd - mondta Vadász Vilmos. A hőmérséklet szombat hajnalban várhatóan mínusz 9 és mínusz 15, délután mínusz 8 és mínusz 14 fok között alakul. Vasárnap hajnalban mínusz 10 és mínusz 15 fok várható, de a nappali maximum is mínusz 7 és mínusz 13 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt is sokfelé várható még havazás, de később fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Ezt követően hétfőn változóan felhős, majd kedden ismét borult lesz az ég. Kedden északon 1-2 centiméter, de az ország déli területein ismét akár 15 centiméter hó is hullhat - hangsúlyozta a meteorológus. A hét közepén csökken a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre erősebb lehűlés várható. Különösen az éjszakák lesznek hidegek, a hét második felében mínusz 17, mínusz 22, de a tartósabban derült, mélyebben fekvő területeken mínusz 25 fok körüli értékek is várhatók - tette hozzá.