A tervezettnél egyharmaddal kevesebb orosz gáz érkezik az ausztriai elosztóba

Vágólapra másolva!
Az OMV úgy látja, stratégiai készletéből biztosítani tudja a belföldi ellátást Ausztriában. Magyarországon minimálisan, az ellátás szempontjából érzékelhetetlen mértékben csökkent az import mennyisége.
Vágólapra másolva!

Mintegy harminc százalékkal kevesebb orosz földgáz szállítását mérték Ausztriában a baumgarteni földgázelosztó központnál - közölte csütörtökön az OMV osztrák földgáz- és kőolajipari konszern.

A bécsi közlemény szerint az OMV és leányvállalatai a belföldi termelésnek és 2,4 milliárd köbméteres stratégiai készletnek köszönhetően ki tudják egyenlíteni a különbözetet, és biztosítani a belföldi ellátást.

Az [origo] megkereste a Földgázszállító Zrt.-t, ahol elmondták: Magyarországon olyan kis mértékben csökkent az import menyisége (kevesebb mint két százalékkal), hogy az a rendszer számára gyakorlatilag érzékelhetetlen, azaz nem befolyásolja a gáz ellátást.

A Gazprom előző nap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt közölte, hogy a vállalat folyamatosan teljesíti kötelezettségeit európai partnerei felé annak ellenére, hogy a hideg időjárás miatt az oroszországi gázfogyasztás megnövekedett.

A Gazprom közleményében azt írták, az exportigények teljesítése érdekében a vállalat az összes elérhető gázszállítási útvonalat felhasználja, és jelentősen növeli az európai föld alatti gáztárolókból kinyert földgáz mennyiségét. "A Blue Stream (Kék Áramlat) gázvezeték teljes kapacitással működik január közepe óta, a Jamal-Európa gázvezeték forgalma 20 százalékkal növekedett az elmúlt hét közepe óta" - fogalmaztak a közleményben.