Huszonegy MÁV-ügyletet tart gyanúsnak a Kehi

Vágólapra másolva!
Összesen mintegy 15 milliárd forintnyi vagyoni hátrányt érhette az államot abban a 21 MÁV-ügyletben, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgál - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal huszonegy olyan MÁV-szerződést vizsgál, amelynek megkötése a korábbi kormányok időszakára nyúlik vissza - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a huszonegyből tizenegy esetben azt állapította meg az átvilágítás, hogy hűtlen kezelés történhetett, viszont közülük négyben a bűncselekmény vélhetően már elévült, legalábbis a Kehi álláspontja szerint.

Eddig egy MÁV-ügyben tett feljelentést a Kehi, mégpedig a társaság három vasútvonalának villamosítása miatt, amely csaknem négymilliárdos kárt okozhatott az államnak. Ebben a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly óta hűtlen kezelés gyanújával nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen - írja a lap.

A MÁV Hajdú Kft. privatizációját is vizsgálja a Kehi, azonban feljelentést egyelőre csak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett. A kormánybiztos megállapítása szerint legalább százmilliós bevételkiesést okozhatott a MÁV-nak, hogy leányvállalata üzletrészének 90 százalékát és azzal együtt két ingatlant egyben hirdetett meg eladásra, továbbá, hogy üzletpolitikai megfontolásra hivatkozva 2005-ben elengedte a már magánkézben lévő cég tartozását.

A Kehi vizsgálja a vasúttársaság székházügyleteit is. A Jobbik tavaly decemberben hűtlen és hanyag kezelés gyanújával fordult a nyomozó hatósághoz, a feljelentés szerint négy-ötmilliárdos kár érte a MÁV-ot azzal, hogy kiköltöztek az Andrássy úti központjukból, és új irodákat bérelnek. Az Állami Számvevőszék is megállapította 2009-ben, hogy a vasúttársaság alapító okiratát megsértve kötötte meg az új székház kölcsönszerződését, ráadásul nem mérték fel körültekintően az árfolyamkockázatokat, nem készítettek elemzést az Andrássy úti székház értékesítésének célszerűségéről, illetve az új irodákban a piaci árnál kedvezőbb bérleti díjakat sem sikerült kiharcolniuk - írja a Magyar Nemzet.