Megbüntessék-e a hibásan ragozó magyarokat?

LMP demonstráció a Parlamentnél, tüntetés, kormányellenes demonstráció
Vágólapra másolva!
Az adócsalók éppúgy közutálat tárgyai, mint az adóhatóság, de megkapják a magukét a gyereket nem vállaló párok és a tévét néző elítéltek is - az állampolgárok ötleteit gyűjti a kormány, amely ezek segítségével akarja létrehozni a "jó államot". A hozzászólások többsége szigorú hangulatot tükröz. Van, aki azonnali általános béremelést vagy az állami újraelosztás teljes felszámolását követeli, de a fizetős egészségügynek is vannak hívei. Olyan javaslat is van, hogy büntessék a magyarul rosszul beszélőket.
Vágólapra másolva!

"A foci az egyik leggyengébb sportág Magyarországon, nem kíváncsi rá senki. A botlábúak milliókért játszanak... A labdarúgásra fordítandó összegeket át kell csoportosítani közművelődésre" - ez is egy a több száz javaslat közül, amelyet a hétfőn indult, Jó állam nevet kapott oldalra küldtek be. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által indított honlap egyik mottója, hogy "a jó állam szerethető és kész arra, hogy tanácsért polgáraihoz forduljon". A márciusig beérkezett ötleteket feldolgozzák és összegyűjtik, a gyűjteményt meg is jelentetik - ígéri a KIM. A kezdeményezés - amelynek ötletét nemzetközi példák adták - a minisztérium szerint a közigazgatás újjászervezéséhez és a szemléletváltásához kapcsolódik.

Forrás: joallam.kormany.hu
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által indított honlap

A majdani gyűjteményben is megjelenő javaslatok alapján a hozzászólók erősen büntető hangulatban vannak, általában valamilyen szigorítást követelnek, és szankcionálnák a legapróbb szabályszegéseket is: lehet szó bliccelőkről, vagy mondjuk a -ban, -ben toldalékot rosszul használókról. Az ötletek másik nagy csoportja alapvetően arról szól, hogy mely területen kevés a pénz, hol túl sok az elvonás, és mennyire igazságtalan a javak elosztása.

Géza bácsinak elege van az adóemelésből

A hozzászólók összesen harminc kategóriában mondhatnak véleményt, ezek közül messze a legtöbb embert az adópolitika mozgatta meg, ide csaknem száz javaslat érkezett.

A legjobban az áfa- és adócsalók dühítik fel a beírókat, de a NAV adóellenőreinek tevékenységét is sokan rendkívül ellenszenvesnek találják. Egy "Géza bácsiként" aláíró férfinak például abból van elege, hogy "állandóan csak az adókat emelik", pedig azok, akik évek óta nem fizetnek adót, megússzák. Ezért azt szeretné, ha alaposan megvizsgálnák azokat az embereket, akik évek óta nem vették ki a részüket a közterhekből.

Akad olyan, aki szerint egy jó kampány is elég lenne ahhoz, hogy többen adózzanak: "Jó értelemben vett propagandával erősíteném a hazafias és polgári öntudatot, (...) az adózás önbecsülés dolga is." A többség ennél azért jóval szigorúbban lépne fel az adócsalók ellen: "Az adó meg nem fizetése a legmagasabb szintű bűncselekménnyel legyen azonos kategória, és ez a segélyt felvevőkre is vonatkozzon, ha a vagyonszerzését nem tudja igazolni" - hangzik például az egyik javaslat. Többen nem riadnának vissza a teljes vagyonelkobzástól sem azoknál - esetenként családtagjaiknál is -, akiket valamilyen szabálytalanságon kapnak.

Nem egy hozzászóló a gyereket nem vállalókat is az adópolitika eszközeivel büntetné. "Aki egész életében egy gyermeket sem nevelt fel, csak önmagának és élettársának, házastársának élt, az adózzon többet. A nő nem szülőképes, 45 éves kortól, a férfi 50 éves kortól, és esetleg a nyugdíjuk is adózzon plusz öt százalékot! Így igazságos!" Egy másik javaslat utólag és csak akkor adna a fiataloknak lakásvásárlási támogatást, ha már megszületett egy vagy két gyerekük.

Töröljük el a költségvetési hiányt

A legextrémebb ötlet az állami újraelosztás teljes felszámolásáról szól, és azt javasolja, hogy "az állam ne vonjon el semmit, a járulékokat hagyja a munkáltatóknál és munkavállalóknál". Van, aki teljes pénzreformot követel úgy, hogy az újonnan bevezetendő forintnak és fillérnek olyan értéke legyen, mint valaha: ezer forint legyen egy átlagos fizetés. Többen azt javasolják, mostantól legyen mindig nulla százalékos a költségvetési hiány.

Egy másik ötlet arról szól, hogy az állami vállalatok hozzanak létre arab, illetve afrikai országokban vállalatokat, és adjanak kedvezményes hiteleket olyan vállalkozásokhoz, amelyek magyar gépekkel vagy szolgáltatásokkal jöttek létre. Ez jó lesz a magyar exportnak, és "a fejlődő országok felzárkóztatásával hosszú távon az egész világ nyer" - indokolt a hozzászóló.

Van, aki a Magyarországot a turisták előtt lejárató taxisokat és vendéglátósokat adóztatná meg, sokan meg a multicégeket szorongatnák - "a csalókhoz nyugodtan hozzávehetjük a multikat, akik viszik ki a pénzt különféle machinációkkal" -, és drasztikusan csökkentenék a magyar termékek adóját. Egy hozzászóló egyszerűen "általános fizetésemelést" kér, ezt szerinte a multiknak kellene kezdeniük saját dolgozóikkal.

Megkapja a magáét az egykulcsos adó is, sok hozzászóló panaszolja, hogy lényegesen kevesebb lett a fizetése az új adórendszerben. "Az egykulcsos adó nem jött be. (...) Ha valaki Orbán Viktor mellett áll, az én vagyok, de sohasem leszek birka! (...) Az egy kulcs helyett Matolcsynak is a valódi gazdaságélénkítésre és a munkahelyteremtésre kellett volna koncentrálnia" - hangzik az egyik üzenet.

Vizitdíjat, de azonnal!

A szigorúság az egészségügyi kérdésekben is megmutatkozott, az egyik javaslat szerint például több tb-t kellene fizetnie annak, "aki dohányzik, aki kövér, aki nem tartja be az orvos által javasolt életmódot, aki nem jár el bizonyos szűrővizsgálatokra".

Az egészségügyi rendszer átalakításáról szóló ötletek legnagyobb része az egészségügy valamilyen szinten fizetőssé tételéről szól. "Legyenek a szegénykórházak mellett fizetős kórházak is" - szól az egyik javaslat. "Vizitdíj és kórházi napidíj azonnali bevezetése!" - hangzik egy másik.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vizitdíj-automata a Szent Imre Kórházban 2007 ferbruárjában

A felvetést részben azzal indokolják a javaslattevők, hogy "nem igazságos, hogy nekem kell kitermelnem olyan emberek gyógyszereinek, műtéteinek, mindenféle kezelésének árát, akik esetleg semmit nem adnak a tb-kasszába, vagy pedig sokat tesznek azért (isznak, dohányoznak, zabálnak), hogy 40 éves korukra szívinfarktusuk, cukorbetegségük és érszűkületük legyen". Sokan szeretnék, hogy mindenki az általános egészségi állapotával arányosan fizessen havi egészségbiztosítást, de van, aki azért akarja magánkézbe adni az orvosi ellátást, mert szerinte az állami egészségügyi rendszer jelenlegi formájában egyszerűen nem működik.

Több dohányos épp a dohányzás nyilvános helyeken tiltását tartja erős túlzásnak. Van, akit az zavar nagyon, hogy a vonatokon már egyáltalán nem lehet cigizni. "A dohányzó utasoknak ez büntetés, lázadnak az emberek (...) Gyors intézkedésüket!"

A botlábúakra senki nem kíváncsi

A sport kategóriába összesen hat javaslat érkezett, ebből négy arról szól, hogy nem szabadna tovább nagy összegekkel támogatni a magyar focit, mert "ami nem megy, nem kell erőltetni". "A foci az egyik leggyengébb sportág Magyarországon, nem kíváncsi rá senki. A botlábúak sokszor milliókért játszanak itthon is, ez azért egy kicsit durva. A labdarúgásra fordítandó összegeket átcsoportosítani közművelődésre" - javasolja egyikük.

Szintén kevés javaslat érkezett a kultúra kategóriába, ezek közül az egyik a panelházak lebontását javasolja, mondván, azok nem maradhatnak meg Szent István országában. Egy másik a magyar nyelv védelmében emelt szót: "Nem tudunk magyarul! A -ban, -ben ragokat rosszul alkalmazzák, ez naponta általános országgyűlésben, televízióban, rádióban" - háborgott egy hozzászóló, aki szerint erre a problémára a megoldás a "figyelemfelhívás, büntetés" lenne.

A szigorú büntetést és nevelést az élet más területein is alkalmaznák a javaslattevők. "A katonaság az életre nevel", vallják többen, ezért ugyan a sorkatonaságot nem, de valamilyen "katonás" tevékenységet kötelezővé tennének a fiúknak. Szerintük a mai fiatalokból sugárzik az unottság és az edzetlenség, és hiányzik "a fizikai állóképesség és kitartás, valamint a rendre és tisztességre nevelés". Egy másik javaslat 18 éves kortól 6 hónapos sorkötelezettséget vezetne be, "akár a spártaiak".

A nyegle diákokat is megreguláznák: egy javaslat szerint például "kártyás be és kiléptető rendszer bevezetése szükséges az összes iskolában, mert ez nem megoldás, hogy a diákok lógnak az órákról". Valaki pedig "gyakorlati képzésre" küldené a diákokat "egy-egy konzervatív, munkaközpontú családnál, ahol a család szabályait betartják, dolgoznak, alkalmazkodnak".

Sok javaslat szól arról, hogy a közszférában dolgozók - vagyis a "felesleges aktatologatók" - számát drasztikusan le kell csökkenteni, mert "azzal, hogy az állam kamu-jogszabályok betartatására köztisztviselőket foglalkoztat jelentős fizetéssel, nemcsak az államháztartás pénzét pazarolja, hanem a vállalkozói szférától vonja el a humán erőt". A társasházi képviselőket is megreguláznák, egy javaslat szerint ugyanis a társasházakra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatára lenne szükség, amelyek jelenleg nem működőképesek, mert azt feltételezik, hogy "becsületes emberek alkalmazzák".

A hittel és a nemzetpolitikával kapcsolatban is érkezett néhány javaslat: egyikük például arról szól, hogy azonnal vissza kell állítani a királyságot, egy másik szerint pedig a polgárokat tájékoztatni kell arról, hogy "az üdvösség nem mennyiségi vagy egyháztagsági kérdés, hanem hitben megélt személyes döntés és felelősségvállalás kérdése".