Ellentmondó hírek keringenek Orbán bizalmasának emirátusi útjáról

Habony Árpád és Rogán Antal
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség szerint magánútra érkezett, egy helyi beszámoló szerint azonban a Semmelweis Egyetem küldöttségének vezetőjeként tárgyalt a héten az Egyesült Arab Emírségekben Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója. A Jobbik úgy tudja, hogy a tanácsadó Rogán Antal fideszes politikussal utazott Abu-Dzabiba. A Semmelweis Egyetemen nem tudnak arról, hogy képviseletükben bárki az Emírségekben lenne.
Vágólapra másolva!

"Arpad Khabonnak", a magyar miniszterelnök különleges tanácsadójának vezetésével tárgyalt az Egyesült Arab Emírségekben a Semmelweis Egyetem küldöttsége - jelentette szerdán a Wam helyi hírügynökség. A beszámoló szerint Velez Béla magyar konzul kíséretében Ajmanban felkeresték az Öbölmenti Orvosi Egyetemet (Gulf Medical University), ahol áttekintették a két oktatási intézmény közötti együttműködést.

A Wam úgy tudja, a magyar kormányfő tanácsadója üdvözölte, hogy arab diákok tanuljanak a Semmelweis Egyetemen, és felvetette, hogy ösztöndíjat kapjanak magyar diákok ahhoz, hogy az Emirátusokban tanuljanak. A budapesti egyetemet megkerestük, ott felvetésünkre elmondták: tudtukkal a Semmelweis képviseletében jelenleg senki sincs az Emirátusokban.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Habony Árpád Rogán Antallal egy fideszes frakciórendezvényen

Az írás megjelentése után az [origo] megkereste a Miniszterelnökséget, többek között azzal a kérdéssel, hogy a Khabon név valójában Habony Árpádot, Orbán Viktor tanácsadóját takarhatja-e, illetve hogy milyen minőségében tesz látogatást az arab országban? A miniszterelnökségi stáb válaszként annyit közölt, hogy Habony Árpád magánútra ment az Emirátusokba.

Csütörtökön Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy értesüléseik szerint Habony Árpád Rogán Antal V. kerületi polgármesterrel együtt utazott Abu-Dzabiba. Szilágyi felszólította Rogánt, hogy hivatalosan válaszoljon arra a kérdésre: magánúton vagy közpénzből utazott-e. Habony és Rogán Antal régóta ismerik egymást, mint a Blikk korábban hírt adott róla, a tanácsadó a polgármester tavaly januári születésnapi partiján ismerte meg jelenlegi párját, Kapócs Zsókát is.

Megkerestük Rogán Antalt, aki egy közleményben azt írta, hogy az Egyesült Arab Emirátusokból érkezett meghívásnak tett eleget január 30. és február 1. között. Azt közölte, hogy a meghívás az országgyűlés gazdasági bizottsága elnökének szólt, a repülőjegyet ő maga állta, a többi a meghívó fél költsége volt. "A látogatás a diplomácia szóhasználata szerint magántermészetű, a program azonban hivatalos, a találkozók az üzleti szféra és a kormányzat vezetőivel zajlottak le. Az út a február végén az Országgyűlés elnökével közös hivatalos látogatás előkészítését, az előzetes kapcsolatfelvételt szolgálta" - áll Rogán Antal nyilatkozatában.

Az [origo] megpróbálta elérni Velez Béla konzult is, ám az abu-dzabi magyar képviseleten azt közölték, hogy az ottani munkaszüneti nap miatt csak ügyelet működött, a diplomatát pedig nem tudták kapcsolni.

Habony Árpád a 2002-es választások után került közelebbi viszonyba a Fidesz vezetésével, az utóbbi években pedig Orbán Viktor egyik legközelebbi tanácsadójává vált. A nyilvánosság előtt nem szokott szerepelni, nem nyilatkozik, és nem ad interjúkat. Részletek Habonyról ebben a cikkben.