Ombudsman: Az új keretszámok sértik az egyetemre készülők jogait

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman szerint a felsőoktatási felvételi módosított eljárási szabályai sértik a továbbtanulni akarók jogbiztonságból fakadó jogait. A decemberben elfogadott új felsőoktatási törvény hatására az oktatási intézményeknek át kellett alakítaniuk a képzési rendszerüket, a jövőbeni hallgatóknak pedig mindössze két hetük maradt rá, hogy átgondolhassák, merre tovább.
Vágólapra másolva!

A folyamatosan változó jogi feltételek következtében jelentősen átalakultak a korábban meghirdetett képzési formák, illetve a feltételrendszerük. A mára előállott körülmények nem adnak kellő időt, és vagy ellehetetlenítik, vagy megnehezítik a továbbtanulni kívánó fiatalok és családjuk felelős döntéshozatalát - állapította meg Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

A biztos közleményében emlékeztet arra, hogy február 15-ig kell jelentkezni a felsőfokú képzésekre. A felvételi tájékoztató összeállításához a felsőoktatási intézményeknek október 15-éig kellett adatokat szolgáltatniuk, az Oktatási Hivatal pedig december közepére megjelentette a tájékoztatót. Ennek a jogszabály szerint tartalmaznia kellett sok más információ mellett a szeptemberben induló képzéseket, azok időtartamát, helyét, a kreditek számát, a jelentkezők rangsorolásának elveit és módját, a pontozási rendszert, az államilag támogatott létszámkeretet, a különböző finanszírozási formákban felvehető hallgatók számát, az egyes díjakat.

Szabó Máté szerint a fiatalok ezek ismeretében képesek döntést hozni és benyújtani felvételi kérelmüket. A decemberben elfogadott új felsőoktatási törvény hatására azonban az oktatási intézményeknek át kellett alakítaniuk a képzési rendszerüket. Réthelyi Miklós január elején fogadta el a szeptember elsejétől érvényes felsőoktatási keretszámokat, és januárban alkotta meg az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésről, továbbá a hallgatói hitelrendszerről szóló jogszabályokat. Ez azt is jelenti, hogy nagymértékben átalakultak egyes képzési területek, feltételek és formák, amelyeket a decemberben megjelentetett tájékoztató még tartalmazott.

Az Oktatási Hivatal honlapján már korábban értesítette az érintetteket, hogy a képzési költségek viselésének szabályait 2012. január 31-én, elektronikus formában hozzák nyilvánosságra - azaz ekkor derült ki, hogy melyik intézményben és melyik szakon mennyibe kerül majd a képzés. Az elektronikus felvételi tájékoztatóban a korábban meghirdetett képzések egy részét a változások miatt törölték, a jelentkezőknek pedig mindössze két hetük maradt, hogy a friss információk alapján újragondolják a lehetőségeiket.

Szabó Máté rámutatott, hogy a kialakult helyzet nem biztosít kellő időt a megalapozott döntések meghozatalához, és ezzel sérülnek a fiataloknak a jogbiztonság követelményéből fakadó jogai.

Az új felsőoktatási törvényről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.