Virrasztó demonstrációt tart a HÖOK

Vágólapra másolva!
Országos figyelemfelkeltő akciót indít február 8-án a keretszámok csökkentése és a hallgatói szerződések ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).
Vágólapra másolva!

Mentsük meg az oktatást a f(AGY)haláltól! mottóval figyelemfelkeltő akciót és virrasztást tart a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) február 8-án a fővárosi Deák téren a magyar oktatás védelmében. A budapesti demonstráció egy országos rendezvénysorozat nyitóállomása.

Nagy Dávid a szervezet elnöke a demonstrációsorozatot azzal indokolta, hogy a felsőoktatási törvény elfogadását követően megkezdődött a hozzá kapcsolódó rendeletek megalkotása, amelynek eddigi "sajnálatos következményei" a felvételi keretszámok átgondolatlan csökkentése és a diplomások jogait korlátozó hallgatói szerződés bevezetése.

A Deák téri megmozduláson a rendelkezésekkel kapcsolatos állásfoglalást tartalmazó anyagot, valamint - a várható hidegre való tekintettel - meleg teát osztanak a szervezet képviselői az érdeklődőknek, járókelőknek. A HÖOK-elnök szerint este 18 és 23 óra között a felsőoktatás legfontosabb szereplőinek képviselőit látják vendégül a résztvevők, akikkel a felsőoktatás jövőjéről és a további lépésekről beszélgetnek.

Ezt követően a HÖOK elnökségének tagjai és a hozzájuk csatlakozók egész éjszakán át tartó virrasztásba kezdenek a téren. A helyszínen elhelyezett véleményládában gyűjtik a jelenlévők véleményeit, kérdéseit, majd azokat másnap továbbítják az oktatásért felelős államtitkárságnak. Az akció célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a kormány oktatáspolitikájában rejlő veszélyekre, és lehetőséget teremtsen az érintetteknek a vélemény-nyilvánításra - közölte a hallgatói szervezet vezetője.