Több légitársaság is jelentkezett a Malév-utasokért

Vágólapra másolva!
Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat. Szükség esetén nagyobb gépeket indítanak, illetve különböző kedvezményeket ajánlanak. Segít az utasok szállításában a Volánbusz és a Sixt is.
Vágólapra másolva!

A Wizz Air fapados társaság speciális, csökkentett árú jegyeket ajánl fel 14 járatára azoknak az utasoknak, akik a Malév működésének felfüggesztése miatt nem tudnak utazni. A német Lufthansa vizsgálja annak lehetőségét, hogy nagyobb gépeket küld müncheni és frankfurti járataira. Az Austrian Airlines (AUA) légitársaság nagyobb repülőgépeket állít forgalomba egyes járatain, ha erre a Malév-járatok kiesése miatt megfelelő igény jelentkezik. A kínai Hainan légitársaság azt közölte, hogy a Malévvel közös pénteki pekingi járatát nem érinti a Malév bejelentése.

A Wizz Air közleményben tájékoztatott: azok az utasok, akik a 2012. február 3. és március 24. közötti időszakra érvényes Malév-jeggyel rendelkeznek, kedvezményes egységáron vásárolhatnak repülőjegyet a Wizz Air ügyfélszolgálatán. A társaság hozzátette: a jegyeket a rendelkezésre álló helyek függvényében tudja biztosítani a légitársaság. A Wizz Air közleménye szerint a telefonközpontot hívó utasnak rendelkeznie kell a már megvásárolt elektronikus Malévjegy számával ahhoz, hogy átfoglalhassa a jegyét. A repülés napján, az utasfelvételnél pedig be kell mutatnia a kinyomtatott elektronikus Malév-jegyet és a Wizz Air kinyomtatott visszaigazolását.

A Lufthansa budapesti irodája pénteken megerősítette, hogy vizsgálják a helyzetet, és szükség esetén nagyobb kapacitású gépeket indítanak már Münchenből és Frankfurtból, így a Budapestről induló járatok is nagyobb kapacitással állnak az utasok rendelkezésére.

Az AUA már pénteken este az eddigi 70 férőhelyes helyett több mint száz férőhelyes gépet közlekedtet Bécs és Budapest között - mondta el Michael Braun szóvivő. Közölte: egyelőre felmérik az igényeket, és ha azt látják, hogy valamelyik járaton elég nagy a kereslet, akkor oda az eddigieknél nagyobb gépet indítanak. Ez a Budapest-Bécs viszonylatra és a bécsi (schwechati) repülőtérről közlekedő járatokra is érvényes - tette hozzá. Járatsűrítést vagy új járatok indítását nem tervezi az AUA.

A British Airways nagyobb repülőgépek közlekedtetését fontolgatja Budapestre a Malév leállása nyomán. Anthony Cane az MTI megkeresésére közölte, hogy a brit légitársaság minden lehetőséget mérlegel a Malév utasainak megsegítésére, beleértve a megváltott Malév-jegyek átfoglalását a British Airways járataira, illetve a jelenleginél nagyobb repülőgépek forgalomba állítását a londoni Heathrow és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között.

A belga légitársaság, a Brussels Airlines arról döntött, hogy elviszi a péntek előtt vásárolt, érvényes Malév-jeggyel rendelkezőket az érintett viszonylatokon, bár a magyar társaság utasainak meg kell fizetniük a jegyárkülönbözetet a belga járatokon. A Brussels Airlines munkanapokon napi három közvetlen járatot közlekedtet Budapest és Brüsszel között.

Az eredetileg tervezettnél nagyobb kapacitású repülőgépet indít pénteken kora este Budapestre a Cseh Légitársaság (CSA), hogy a gépre felférjenek a cseh fővárosban rekedt utasok - közölte Hana Hejsková, a CSA szóvivője. Mindazokról a Budapestre tartó utasokról, akik a prágai Ruzyne repülőtéren rekedtek, és a CSA-nál vették meg menetjegyüket, a légitársaság gondoskodik. Külön járat indítását Prágából Budapestre a CSA egyelőre nem tervezi.

Készül a Volánbusz és a MÁV is

A Malév partnere, a Sixt Magyarország is jelezte, hogy segítséget nyújt a járat nélkül maradt utasoknak. Ezért kedvezményes autóbérlési csomagajánlatot dolgozott ki azoknak az utasoknak, akiknek a járatát törölte a Malév.

A Malév-utasok szállításában segít a Volánbusz is. A társaság fél áron kínál nemzetközi menetjegyeket azoknak, akik Malév-jeggyel rendelkeznek, de a légitársaság járatainak leállítása miatt már nem tudnak elutazni. A kedvezményes jegyek a Volánbusz nemzetközi pénztárában válthatók meg Budapesten a népligeti buszpályaudvaron, valamint a jegyértékesítő partnereknél a Malév jegy bemutatásával egy útra és menettérti utazásra egyaránt. A Volánbusz egyebek közt Bécsbe, Prágába, Krakkóba, Brüsszelbe, Amszterdamba, Genfbe, Londonba, Párizsba, Madridba, Firenzébe, továbbá több németországi nagyvárosba indít járatokat.

A Pelikan.hu internetes jegyfoglaló oldal is kedvezményeket biztosít azoknak, akiknek Malév-jegyük van. A cég vezetőjének, Czvek Jánosnak az elmondása szerint hatezer ügyfelüket érinti a leállás, ügyfélszolgálatosaik számát megduplázták.

Megnövekvő utasforgalomra készül a nemzetközi vonalakon a MÁV-START Zrt.. A vasúttársaság várakozásai szerint a repülőjáratok törlése miatt elsősorban Ausztria felé (Németországba, Svájcba), illetve Csehországba és Lengyelországba nő az utasok száma. Kelet felé az Ukrajnán át Oroszországba közlekedő vonaton, illetve Romániába várható nagyobb utasforgalom. A járatok törlése érinti Horvátországot, Bosznia-Hercegovinát és a Balkán egyéb országait is, ezért ezeken a vonalakon is készül a MÁV-START Zrt. a megnövekvő igényekre. A közvetlen vonatokon felül szinte valamennyi Malév-célállomásra vásárolható vasúti jegy, így átszállással további városok is elérhetők. Az utasok tájékoztatása érdekében a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat a 06 40 49 49 49-es számon kifejezetten erre a célra létrehozott menüpontban ad segítséget.