Gázrobbanástól rogyott meg egy budapesti társasház

Vágólapra másolva!
Robbanás történt egy XIII. kerületi házban, az épület megrongálódott. A hatóságok egy sérültet találtak eddig, de még tart a keresés. A robbanást feltehetőleg egy gázzal működő cserépkályha okozta. Gondatlanság miatt eljárást indított a lakás tulajdonosa ellen a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt szombat délután a főváros XIII. kerületében, egy Fiastyúk utca és Agyag utca közötti társasházban, a detonációban egy ember sérült meg. Vélhetően egy gázzal működő cserépkályhában keletkezett a robbanás, de a pontos okot a tűzvizsgálat fogja megállapítani.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté azt mondta, a háromszintes házból öt embert, köztük egy kisgyermeket mentettek ki. A polgári védelem jelenleg méri fel, hány embert érint a kitelepítés - közölte a rendőrség. Az MTI helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a ház tetőszerkezete megrongálódott és bedőlt.

A BRFK szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a sérült orvosi ellátásra szorul, ezért még nem tudták kikérdezni az esetről. A rendőrség vizsgálja, hogy mi okozta a tüzet. Este a kiadtak egy közleményt, amely szerint eljárás indult a lakás 71 éves tulajdonosa ellen gondatlan közveszélyokozás miatt, a férfit a rendőrök előállították.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a háromszintes épület egyik 50 négyzetméteres lakásában a cserépkályha robbant fel, és ennek következtében leszakadt a födém, a válaszfalak kidőltek, és a társasház főfala is megdőlt, az egész épület megrogyott - mondta el Kisdi Máté.

Tájékoztatása szerint az épületben szintenként két-két lakás található, és szinte valamennyi otthonban tartózkodott valaki. Abból a lakásból, amelyben a robbanás történt, egy férfit mentettek ki a tűzoltók, az ő sérülései súlyosak. A többi lakásból összesen öt embert, köztük egy kisgyermeket szabadítottak ki.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A katasztrófavédők keresőkutyákkal is kutattak túlélők, sérültek után a romos lakásokban, de több sérültet nem találtak.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a baleset helyszínének közelében azonnal felállít egy melegedősátrat, és a BKV-tól melegedőbuszokat rendelt - mondta Kisdi Máté, hozzátéve, minden bizonnyal gondoskodniuk kell majd a megsérült ház lakóinak ellátásáról is, ugyanis az épület az elődleges vizsgálatok alapján lakhatatlanná vált.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy az Agyag utca és a Fiastyúk utca között található kétemeletes ház második szintjén történt a gázrobbanás, a legszélső lakásban. A ház falai a második emeleten teljesen eltűntek, a tetőszerkezet megrongálódott és bedőlt. A tűzoltók mintegy fél tucat autóval vannak a helyszínen. A mentők ezekben a percekben mentek el egy autóval. Sok bámészkodó van a környéken, és nagy a rendőri jelenlét - jelentette.

Az MTI tudósítójának több közelben lakó is arról számolt be, hogy a hangos robbanást követően megremegtek a falak és az ablakok, azt hitték, földrengés van. Az egyik érintett elmondta, hogy a lakásban tudomása szerint egyedül lakott a férfi, akit a mentők kórházba szállítottak, de úgy tudják, hogy a férfi a saját lábán hagyta el a házat. Több környékbeli arról panaszkodott, hogy félnek a gázrobbanás után, és azt mondják, hogy a szomszédos házak szintén megsérültek.