Szén-monoxidtól halt meg egy férfi Dévaványán

Vágólapra másolva!
Egy gázpalackról üzemeltetett melegítővel fűtöttek egy házat Dévaványán, az ott lakó férfiak szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. A kiérkező rendőrök egyiküket már holtan találták, a másikat kórházba szállították. Az elmúlt 24 órában több mint 30 szénmonoxid-mérgezéshez riasztották a mentőket.
Vágólapra másolva!

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett két ember a Békés megyei Dévaványán, egyikük meghalt - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrök szombaton késő este kaptak bejelentést arról, hogy két nap óta nincs hír egy férfiról. A rendőrök ennek nyomán mentek ki a házhoz, és betörték az ajtót. A helyiségben, amelyet egy gázpalackról üzemeltetett melegítővel fűtöttek, két férfira találtak.

A keresett férfi még életjeleket mutatott, hozzá azonnal mentőt hívtak. A házban talált másik férfi viszont már halott volt. Az ügyeletes orvos véleménye szerint az elhunyt szén-monoxid-mérgezést szenvedett. Az eset körülményeit a rendőrség szakértő bevonásával, közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Az elmúlt 24 órában több mint 30 szén-monoxid-mérgezéshez riasztották a mentőket, több esetben életmentő beavatkozásokra volt szükség, volt akin már nem lehetett segíteni - közölte vasárnap délelőtt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A szolgálat felhívta a figyelmet a nagy hideg miatti erős fűtéssel együtt járó veszélyre. A kiegészítő fűtőberendezések, ellenőrizetlen, szakszerűtlenül bekötött kazánok, kályhák akár életveszélyt, halált is okozhatnak - figyelmeztetett az OMSZ.

A szén-monoxid színtelen, önmagában szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz, mely kis mennyiségben émelygést, fejfájást, nagyobb mennyiségben izomgyengeséget, tudatzavart, eszméletvesztést, légzésleállást okozhat. A tünetek észlelésekor, vagy ha egyszerre többen is rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőzteni kell, és segítséget hívni.