Állítólag elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában

Vágólapra másolva!
A Prensa Latina kubai hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy elfogták az Etiópiában megölt európai turisták támadóit. A támadók a jelentés szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak. Sem a Külügyminisztérium, sem a Terrorelhárítási Központ nem erősítette meg az értesülést, egyelőre információkat gyűjtenek.
Vágólapra másolva!

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit, közölte internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden. A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik.

"Zajlik az információgyűjtés, de egyelőre sem a Külügy, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni azt a kubai sajtóhírt, hogy elfogták volna Etiópiában a magyarok gyilkosait" - közölte a Miniszterelnökség kedden.

Az etióp szervek - a Prensa Latina szerint - nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét, és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik. Megjegyezték viszont, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.

A turistacsoport tagjai az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-ai sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a vulkánnál 21 turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel.

A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Azután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült. A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később - miután a fegyveresek távoztak - előbújtak, és sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Január 21-ei keltezésű közleményében az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom vállalta magára a támadást.