EU-előírás miatt drágulhat a BKV-s diákbérlet

BKV, diákbérlet
Vágólapra másolva!
Csaknem duplájába, több mint 6 ezer forintba kerülhet májustól egy BKV-bérlet a diákoknak, nyugdíjasoknak egy uniós jogszabály miatt - írja a Blikk. A Budapesti Közlekedési Központ szerint rémhírkeltés a napilap írása, és egy ilyen mértékű áremelésnek sem gazdasági, sem jogi indoka nincs.
Vágólapra másolva!

Egy európai uniós jogszabály miatt csaknem duplájára nőhet a kedvezményes BKV-bérletek ára - írja a Blikk. A diákoknak és nyugdíjasoknak eddig azért került kevesebbe az utazás, mert az állam kifizette a különböztet a BKV-nak. De az árkiegészítés nem fedezte a teljes árú és a kedvezményes bérlet közti különbséget. Jelenleg bérletenként csaknem 4 ezer forintot a közlekedési vállalat áll.

A Blikk cikke szerint ez a rendszer ellentétes az Európai Unió egyik jogszabályával, az EU-ban nem lehet olyan szerződést kötni, hogy abból vesztesége legyen a közszolgáltató cégnek. Rövidesen lejárnak a BKV-val és tucatnyi Volán-társasággal kötött közszolgáltatási szerződések, újakat pedig már elvileg csak az új feltételekkel szabad kötni.

"A megrendelt szolgáltatást ki kell fizetni. Az Európai Unióban nem lehet veszteségre kötelezni a közszolgáltató cégeket" - mondta a lapnak Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. Vagyis az állam előírhatja, hogy a diákbérletet adja olcsóbban a BKV, de az ebből származó veszteséget ki kell hogy fizesse a BKV-nak, ahogy a vasútnak és a Volánnak is. Ha nem, akkor a kedvezményezett utasokra hárul a teher.

A Budapesti Közlekedési Központ szerint teljes tévedés, rémhírkeltés a Blikk cikke. Közleményük szerint nincs olyan uniós szabály, amely szerint duplájára kéne emelni a tanuló vagy nyugdíjas bérletek árát májustól és nincs is ilyen terv. "Egy ilyen mértékű, kétszeres áremelésnek sem gazdasági racionalitása, sem jogi indoka nincs" - fogalmaz a társaság közleménye.