Kullogó magyaroknak üzent Orbán

Orbán Viktor évértékelője a Millenáris parkban 2012.02.07-én,
Vágólapra másolva!
Nem szabad megijedni attól, hogy sokan nem értik, mit miért teszünk, haladni kell tovább a megkezdett úton - ez volt a lényege Orbán Viktor keddi országértékelő beszédének. Orbán szerint Európa legnehezebb időszakában kellett kirángatni az országot a válságból, miután hajótörést szenvedett. Beszélt a magyarok titokzatos hajtóerejéről, az európaiak okoskodó aggodalmaskodásáról, és azt ígérte, jön a kompromisszumok ideje.
Vágólapra másolva!

Nyolc év súlyos hibáit és húsz év mulasztásait próbálja orvosolni a kormány - jelentette ki tizennegyedik országértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök kedden délután. Orbán a januárban zátonyra futott óceánjáró hajóhoz hasonlította Magyarországot: szerinte az országot az előző kormányok zátonyra futtatták, majd elsőként hagyták el a fedélzetet.

Orbán szerint három problémája volt az országnak: az adósságcsapda, amelybe a szocialista kormányok lökték vissza az országot; a munka elveszett becsülete; a tartalékok hiánya, a napról napra élés. 2011 Európa elmúlt húsz évének legnehezebb éve volt, az is kérdés volt, hogy a kormány képes lesz-e kivezetni az országot a válságból, de bebizonyosodott az is, nincs olyan mélypont, ahonnan ne lehetne újrakezdeni.

"Tudtuk, hogy nem sétagaloppra indulunk" - mondta. Szerinte a kormány a vállalkozásának első részén túljutott, helyreállította a munka becsületét, sikeres harcot vívott az eladósodottság ellen. Hosszan sorolta a kormány által szerinte elért eredményeket, többször mondta, hogy hidat akar verni különböző társadalmi csoportok, a nyugdíjasok, a középosztály és a legszegényebbek közé. "El kell utasítani a kivételeket, és zárni kell a kiskapukat" - jelentette ki.

Amikor megjegyezte, hogy "a jól végzett munka jutalma a még több munka", morajlás futott végig a hallgatóságon.

Kompromisszumok jönnek

Orbán többször jelezte beszédében, hogy a kormány az eddiginél kompromisszumosabb politizálásra készül. "Törekedni kell az együttműködésre" - jelentette ki. Orbán hosszan méltatta az új alkotmányt, de erről is csak annyit mondott, minden lehetséges eszközt fel fog használni a kormány, hogy megvédje. Viccelődve azt mondta, "már túl vagyunk a Nagy indiánkönyvön és A Tenkes kapitányán is, számunkra a küzdelem és a megegyezés egyaránt eszköz, és nem cél".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az évértékelő további képeiért kattintson a fotóra!

A kormánypártokat szembeállította az ellenzéki pártokkal is. Azt mondta, "akik tőlünk balra állnak, azok a teljes önfeladásban szeretnek jeleskedni [...], akik tőlünk jobbra állnak, azok elvakultan senkivel nem hajlandóak megegyezni semmiben [...], mi mindig kiálltunk az országért, de mindig józan ésszel". A megegyezés eszköz, és nem cél - fogalmazott.

Kullogó magyarok

Önkritikusan megjegyezte, nem volt a legelegánsabb a bankadó, a válságadók és a végtörlesztés bevezetése, ezek az intézkedések nem kerülnek be politikai tankönyvek szépészeti fejezeteibe. Azt is elismerte az adórendszer átalakításáról beszélve, hogy "sokan érzik úgy, hogy az új rendszer nem könnyíti meg az életüket".

Bírálta az európai politikát. Szerinte "Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük azokat". A kormány intézkedéseit ért európai kritikákat méltánytalan pergőtűznek nevezte, a magyarok szorgalmát az ázsiai népekéhez hasonlította.

Orbán szóba hozott egy titokzatos erőt is. "Bennünk magyarokban működik egy fantasztikus hajtóerő" - mondta. Szerinte bántja az igazságérzetünket, hogy "jobbat érdemelnénk, ha azt nézzük, hogy mennyit dolgozunk". "Rosszabbul élünk és kevesebb megbecsülést kapunk, mint amennyit megérdemlünk" - jelentette ki.

Orbán beszédét egy felszólítással zárta. Azt mondta, "ne törődjünk az értetlenséggel, az európaiak okoskodó aggodalmaskodásával. [...] Ne kullogjunk a dolgok után". A legvégén idézte Wayne Gretzky amerikai hokisztárt: "Ne oda korcsolyázz, ahol a korong éppen van, hanem ahol lesz".