Ecetszagú bort és avas olívaolajat foglaltak le az Interpol titkos akciójában

Vágólapra másolva!
Egy hétig járták az európai piacokat a nyomozók, vámosok és fogyasztóvédők, hamis vagy selejtes termékeket foglaltak le, köztük háromszázezer eurónyi ecetszagú bort és avas olívaolajat is találtak.
Vágólapra másolva!

Az Interpol és az Europol titkos akciójában vámosok, rendőrök, fogyasztóvédők és pénzügyi nyomozók egy héten keresztül járták az európai piacokat, és a Bulgária, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Románia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság valamint Magyarország bevonásával végzett rendkívüli ellenőrzés nyomán hamis és rossz minőségű élelmiszerek tonnáit foglalták le.

Az úgynevezett Opson-művelet során avas olívaolajat, ecetszagú bort és ehetetlen halat is találtak Európa-szerte, amikor egyszerre tíz ország nyomozói és szakhatóságai csaptak le a hamis és veszélyes élelmiszerek, gyógykészítmények és ruhák forgalmazóira - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A tájékoztatás szerint több budapesti és vidéki üzletben és piacon is jártak az akcióban részt vevő szervezetek munkatársai. Az Európa-szerte lefoglalt termékek listáját a rossz minőségű borok vezetik, ezekből 300 ezer eurónyit blokkoltak. Lefoglaltak halat, olívaolajat, paradicsomszószt, sajtot, édességet.

Magyarországon gyógyászati termékek, ruhák, cipők, elektromos berendezések és játékok is szerepeltek a selejtes vagy hamis árucikkek listáján.

A közlemény szerint a lefoglalt termékeket rövid időn belül megsemmisítik.